open-navfaktor-logo
search
Afera "Potkivanje"
Direktor SIPA-e privremeno suspendovao inspektora Marka Pandžu
Inspektor Pandža je u tekstu, a kasnije i videosnimku koji je objavio magazin Žurnal označen kao posrednik u navodnoj umiješanosti predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije u korupciju
29.05.2019. u 18:00
get url
text

Direktor Državne Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Perica Stanić privremeno je suspendovao pripadnika te policijske agencije Marka Pandžu do okončanja disciplinskog postupka, potvrđeno je za Faktor.

Inspektor Pandža je u tekstu, a kasnije i videosnimku koji je objavio magazin Žurnal označen kao posrednik u navodnoj umiješanosti predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije u korupciju.

Disciplinska komisija je po zahtjevu Odjeljenja za unutrašnju kontrolu SIPA-e pokrenula disciplinski postupak protiv mlađeg inspektora Pandže zbog sumnje da je počinio teže povrede službene dužnosti, ponašanja koje narušava ugled policijskog organa i zloupotrebu službenog položaja.

Iz SIPA-e nam je ranije potvrđeno da je odmah nakon tekstova objavljenih na portalu Žurnal, 22. maja, pokrenuta interna istraga protiv inspektora Pandže.

Iz ove polcijske agencije samu istragu nisu željeli komentirati, jer je, kako su naveli, ona u nadležnosti Tužilaštva BiH.

Na snimku koji je objavio Žurnal se vidi kako Tegeltija sjedi u društvu inspektora SIPA-e Marka Pandže za kojeg se ranije tvrdilo da je uzeo 2.000 KM od biznismena iz Velike Kladuše Nermina Aleševića kako bi kod tadašnje glavne tužiteljce Tužilaštva KS Dalide Burzić "pogurao" njegov predmet.

Tegeltija je, kako se vidi na snimku, saslušao Aleševića u vezi s problemom koji ima s predmetom koji je kod Burzić, da bi potom napustio ugostiteljski objekt u kojem se radnja odvija.

Pola sata kasnije, nakon što je Tegeltija upoznat o pojedinačnom predmetu i nakon što je dao upute Aleševiću da Marku iz SIPA-e proslijedi broj pojedinačnog predmeta, uslijedio je dogovor između Pandže i Aleševića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.