open-navfaktor-logo
search
Napad na kružni tok
Direkcija za puteve: U ovoj godini nastavlja se izgradnja Južne longitudinale u Sarajevu
Nakon nekoliko godina čekanja na nastavak izgradnje Južne longitudinale, odnosno izgradnje kružnog toka na raskrsnici ulica Hamdije Ćemerlića i Zagrebačke ulice, nastavak se može očekivati u ovoj godini jer je stiglo odobrenje za građenje od Općine Novo Sarajevo, potvrdili su za Faktor iz Direkcije za puteve Kantona Sarajevo.
AUTOR: Merima Čustović
06.03.2024. u 14:24
get url
text
Južna longitudinala
Južna longitudinala

{$galerijaFotografija}

- Ovo je prva faza izvođenja radova kružne raskrsnice u koju će se ulaziti u kružni tok sa dvije trake, a prema Grbavici će vozila ulaziti u jednu saobraćajnu traku. Iz pravca Grbavice prema stadionu Grbavica u kružni tok će se ulaziti iz jedne trake u dvije saobraćajne trake. Ovo će biti prijelazno rješenje dok se nekada u drugoj fazi ne izgrade po dvije trake do naselja Kovačići. Osim građevinskih radova izgradnje saobraćajnica, ab zidova, kompletne saobraćajne signalizacije, neophodna je izgradnja vodovoda, oborinske i fekalne kanalizacije. Mora se rekonstruisati javna rasvjeta, kontaktna trolejbuska mreža, ptt kablovi, izmjestiti postojeći vrelovod za Toplane, elektroenergetski objekti.... - pojasnili su iz Direkcije za puteve KS.

Direkcija za puteve trenutno ispituje tržište da bi se utvrdila realna cijena izgradnje nastavka radova i objavila javna nabavka za izbor izvođača na Lokacije kružne raskrsnice, spoj ulica Hamdije Čemerlića i Grbavičke, i to su nazvali izgradnjom prve faze Južne longitudinale.

Počele su pripreme i za drugu fazu izgradnje Južne longitudinale.

- U toku je izbor projektanta za ishodovanje projektne dokumentacije za drugu fazu izgradnje iz dvije saobraćajne trake u četiri saobraćajne trake, prema Kovačićima. Ovdje bi se napravio spoj sa urađenim dijelom u blizini ulice Derviša Numića – kažu iz Direkcije za puteve KS.

Općinsko vijeće Novo Sarajevo donijelo odluku o alternativnom rješenju za probleme pri izgradnji Južne longitudinale prilikom čega će Vlada KS okončati imovinsko-pravna neriješena pitanja.

Midhat Mehmedović, pravobranilac Općine Novo Sarajevo, kazao nam je da je riješena jedna sporna nekretnina na dijelu Južne longitudinale između stadiona Grbavica i spoja ulica Hamdije Ćemerlića (bivša Zvornička).

- Da bismo riješili imovinsko-pravne odnose samo za ovu nekretninu koju sam spomenuo, vodili smo parnični postupak osam godina. Vodili smo upravni postupak, krivične sporove čak smo pokušavali izvršiti i prijevremeni ulazak, ali ništa nije uspjelo. Ovaj postupak bi trajao najmanje još pet-šest godina da nismo u dogovoru sa Vladom KS i Zavodom za izgradnju donijelo odluku da Općinsko pravobranilaštvo potpiše nagodbu o upravnom postupku. Čekamo da odluka izađe u Službenom glasniku KS, a za to vrijeme može se raspisati tender za izgradnju ovog dijela Južne longitudinale - kazao je Mehmedović.

Imovinsko-pravna pitanja će biti riješena na potezu od križanja ulica Bulevara Ivice Osime i Kupreška do križanja ulica Bulevara Ivice Osima i Hamdije Čemerlića. Zgrada koja se nalazi na ovoj raskrsnici, a koja je također sporna po pitanju imovinsko-pravnih odnosa neće biti srušena, nego će tu biti napravljen kružni tok, koji bi trebao napraviti prohodnost saobraćaja kroz Grbavicu i Kovačiće.

Jedna od najvećih prepreka na izgradnji Južne longitudinale, duge više od šest kilometara, jeste stambena zgrada u ulici Hasana Brkića. Zbog nje je onemogućeno spajanje dionice Južne longitudinale na dužini od stotinjak metara, tj. od Grbavičke do Zagrebačke ulice. To za posljedicu ima saobraćajni čep na raskrsnici ulica Hamdije Ćemerlića, Zvornička i Grbavička.

Južna longitudinala prolazi kroz dijelove općina Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad, počinje na Skenderiji te povezuje Grbavicu, Hrasno, Aneks, Švrakino Selo i Alipašino Polje, a završava na Saraj Polju.

Opsežni radovi na dijelovima Južne longitudinale su počeli još 2013. godine. Nastavljeni su 2016. godine uz okončanje u 2018. godini, odnosno završetak velikog kružnog toka u naselju Hrasno Brdo i po dvije trake u oba smjera su izgrađeno iza pomoćnog stadiona na Grbavici, odakle bi se sada trebala nastaviti izgradnja do spomenutog kružnog toka.

IMG_20240304_123138.jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.