open-navfaktor-logo
search
Traži odgovornost
Delić: Uposlenica koja je zlostavljala štićenika sve je priznala, prijavila je i ostale
Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je kazao kako će tražiti disciplinsku odgovornost svih koji su mogli spriječiti zlostavljanje štićenika Zavoda Pazarić a to nisu učinili.
17.08.2023. u 13:47
get url
text

Rekao je da je uposlenica koja je zlostavljala štićenika priznala sve i prijavila sve koji su učestvovali u tom činu.

Jedan od medija u Federaciji objavio je snimak zlostavljanja jednog od štićenika Zavoda Pazarić, a za kojeg Delić kaže da je nastao prije nekoliko mjeseci.

- U komunikaciji smo sa Zavodom u Pazariću. Zavod će dobiti u toku dana dopis u kome Ministarstvo zahtijeva diciplinsku odgovornost osobe koja na snimku udara štićenika Zavoda. Pored disciplinske koja podrazumijeva otkaz tražimo i krivičnu odgovornost osobe. Podnijeli smo krivičnu prijavu nadležnim institucijama - kazao je Delić na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

Dodaje kako zahtjevaju da se ispitaju sve okolnosti nastanka maltretiranja i zlostavljanja štićenika Zavoda Pazarić.

- Snimak je nastao prije nekoliko mjeseci. Pitam se zašto nije bio prijavljen nadležnim institucijama odmah. Što se tiče Zavoda Pazarić, ali i svih ustanova socijalne zaštite na nivou FBIH tražili smo informaciju o stanju video nadzora. Tražit ćemo uspostavu video nadzora 24 sata u ovim ustanovama - rekao je Delić.

Kazao je kako su ranije u ovom mjesecu dobili informaciju o stanju u Zavodu Pazarić i krivičnim prijavama kojih je, kako kaže, mnogo.

- Imamo zapošljavanje kompletne porodice, 17, ili 20 osoba sa istim prezimenima, koji nemaju nikakvu struku da se bave ovim poslom. Zatim situaciju da je politolog izdavao nalaze defektologa... - govori Delić.

Upoznao je javnost kako su prema Federalnom ministarstvu pravde uputili zahtjev za osnivanje inspektorata socijalne zaštite.

- Zbog navoda u medijima, tražimo dokaz od Zavoda o slučajevima tuberkuloze. Navodno su se desili prije tri godine ali nismo dobili nikakvu informaciju. To je zarazna bolest. To je razlog zašto se traži smjena trenutnog direktora - kazao je Delić.

Rekao je kako se ne smije dozvoliti da socijalni radnici trpe zbog incidentnog slučaja u zavodu Pazarić.

- Težak je posao ljudi koji rade u zavodima, teško je raditi sa tom djecom, rade u neshvatljivim uvjetima - rekao je Delić i objasnio javnosti zašto traži i odgovornost osobe koja je snimala zlostavljanje štićenika.

- Ja tražim odgovornost i onoga ko je snimao događaj, svi treba da snose odgovornost, pa i sam ministar. Moj stav je da treba zaštititi djecu a ne to snimiti. Nije normalno da neko snima a da makar ne kaže onome ko to radi, da to ne radi. Ja da sam tu vjerovatno bih stao ispred te osobe, snimao jednom rukom i nešto uradio ali ne bih dopustio da bez ijedne riječi prođe nekažnjeno nasilničko ponašanje.

To je obaveza svih uposlenika, da zaštite. Puno je važnije da se spriječilo nego da se snimilo. Mislim da ne postoji ministarstvo koje je transparentnije i otvorenije u radu. Nećemo dopustiti da oni koji nisu učinili ništa prođu nekažnjeno - poručio je Delić.



2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.