open-navfaktor-logo
search
Položeno cvijeće
Delegacije odale počast na spomen-obilježju Kazani: "Svaki rat je put u besmisao"
Brojne delegacije položile su danas cvijeće na spomen-obilježje Kazani iznad Sarajeva i odale počast nevinim žrtvama.
09.11.2023. u 15:33
get url
text

Delegaciju Grada Sarajeva, koja je odala počast i položila cvijeće, predvodila je gradonačelnica Benjamina Karić koja je tom prilikom istakla da je vrlo važno odati počast svim nedužno ubijenim ljudima.

- Zauvijek ćemo se sa tugom i poštovanjem sjećati naših ubijenih sugrađana. Dužnost je da svaki put kada dolazimo na ovakva mjesta obilježavanja razmislimo koliko je svaka agresija i rat jedan put u besmisao. Sarajevo danas šalje poruku kako oštro osuđuje ubijanje svake nevine žrtve u svijetu. Mislim da je Sarajevo uvijek bilo na pravoj strani historije - rekla je Karić.

Pozvala je i gradonačelnike drugih gradova u BiH da postave spomenik žrtvama, uključujući Prijedor.

- Sarajevo je podiglo spomenik na Kazanima. Postavljanje svakog spomenika je proces. Historija će o tome suditi, ali bila bih ponosna da spomenik vidim i u Prijedoru za ubijenu prijedorsku djecu. Kultura sjećanja je obaveza svih nas u Bosni i Hercegovini - kazala je gradonačelnica.

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Refik Lendo izjavio je da je bitno sjetiti se žrtava.

- Ovo je moje i sjećanje mojih kolega na ono što se desilo u toku rata, svih onih žrtva, civila koji su nastradali ne svojom krivicom, bez obzira kako se zovu. Ovdje smo danas da pošaljemo sliku budućnosti Bosne i Hercegovine, da ovdje i u čitavoj BiH ima mjesta za sve njene građane - rekao je Lendo.

Rajko Živković iz Srpskog građanskog vijeća BiH istakao je da su danas odali počast nevino ubijenim građanima.

- Važno je da se ovo obilježava svake godine i da se ovdje okupljanju građani Sarajeva i Bosne i Hercegovine i da evociraju uspomene na drage ljude koji su izgubili svoje živote. Treba da svi mi iz Sarajeva i Bosne i Hercegovine izvučemo pouku iz ovoga kako se ovakve stvari više nikada ne bi desile, da odavde poručimo da trebamo živjeti zajedno u jedinstvu - kazao je Živković.

Spomen-obilježje Kazani, posvećeno ubijenim građanima Sarajeva tokom 1992. i 1993. godine na lokalitetu Kazani, otkriveno je u novembru 2021. godine.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva ranije je prihvatilo prijedlog gradonačelnice Karić da ubuduće 9. novembar bude i zvanično Dan obilježavanja sjećanja na žrtve na Kazanima, kada je i počela ekshumacija njihovih posmrtnih ostataka.

Iz jame na Kazanima nakon rata su, u više ekshumacija, izvađeni posmrtni ostaci 23 žrtve, od kojih je 15 identifikovano.

Podaci Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH) govore da se radi o pet žrtava ženskog spola i deset muškog, starosti od 27 do 66 godina. Dvije žrtve su ukrajinske nacionalnosti, dvije hrvatske, jedna žrtva bošnjačke nacionalnosti i deset žrtava srpske nacionalnosti.

Za ubistva počinjena na Kazanima te neprijavljivanje krivičnog djela i počinilaca tokom i neposredno nakon rata osuđeno je 14 pripadnika Desete brdske brigade Armije BiH. Komandant ove jedinice Mušan Topalović Caco ubijen je u Sarajevu 26. oktobra 1993. godine tokom akcije hapšenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.