open-navfaktor-logo
search
Nisu čitali
Deklaracija u kojoj je obrazloženo da "Trojka" Dodiku "baca pojas za spasavanje" na dnevnom redu, glasali i SDP, NS i NiP
Na dnevnom redu današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je i deklaracija koju je predložio zastupnik Nezir Pivić (SDA), a kojom se "osuđuje antiustavno i antidržavno ponašanje Milorada Dodika i Narodne skupštine Republike Srpske".
25.07.2023. u 14:29
get url
text

VEZANI TEKST - Predah od "velike galame": Sastanak poslužio Dodiku da popuni fotelje, pa da nastavi kursem koji je zacrtao

Za uvrštavanje ove deklaracije na dnevni red glasalo je i nekoliko zastupnika iz vladajuće koalicije, a neki od njih su iz SDP-a, Naše stranke i NiP-a. Imajući u vidu da je obrazloženje deklaracije nimalo prijatno za "Trojku", pretpostavlja se da zastupnici iz tih stranaka obrazloženje zapravo nisu ni čitali. Ukupno su 72 zastupnika bila "za" da se deklaracija uvrsti na dnevni red, tri protiv i devet suzdržanih.

U deklaraciji o kojoj će se zastupnici izjašnjavati piše: 

Na osnovu člana 206. Poslovnika o radu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Zastupnički dom koristi svoje pravo da zauzme stav o stvarima od posebnog značaja za Federaciju BiH i državu Bosnu i Hercegovinu putem sljedeće Deklaracije:

- Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH osuđuje antiustavno i antidejtonsko ponašanje Milorada Dodika, koje se manifestuje kroz usvajanje odluka i drugih pravnih propisa u NSRS-u, a čiji je cilj rušenje ustavnog i pravnog poretka države Bosne i Hercegovine, otimanje njenih nadležnosti i rušenje njenih institucija.

- Napad na Ustavni sud Bosne i Hercegovine kao ustavnu i dejtonsku kategoriju, do sada je najteži udar na Dejtonski mirovni sporazum, mir i stabilnost i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini.

- Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine poziva Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da hitno i bez odlaganja preduzme sve potrebne mjere i radnje u skladu sa zakonom radi procesuiranja odgovornih za napad na ustavni poredak države Bosne i Hercegovine, a sa ciljem očuvanja mira i stabilnosti.

Obrazloženje:

VEZANI TEKST - Stevandić razotkrio "Trojku": Sve usvojeno u NSRS-u ostaje na snazi, to je za nas proces, ne trenutna politika

Milorad Dodik, osvjedočeni generator kriza i blokada institucija države Bosne i Hercegovine, nakon što je usvajanjem odluka i drugih pravnih propisa u NSRS-u stvorio prethodne pretpostavke i izvršio do sada najsnažniji napad na ustavni poredak i Dejtonski mirovni sporazum, te ugrozio mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini.

U vezi sa svim prethodno navedenim, smatramo da je Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH obavezan da zauzme stav o ovim ključnim pitanjima i pojavama za državu Bosnu i Hercegovinu, te da svojim autoritetom pozove odgovorne da reaguju i zaštite ustavni i pravni poredak države Bosne i Hercegovine.

Zastupnički dom je dodatno obavezan da reaguje, nakon što je na sastanku koji je održan jučer i koji je za cilj imao "deeskalaciju" krize koju je Dodik izazvao, neodgovornim ponašanjem "Trojke", njemu i njegovim saradnicima bačen je pojas za spasavanje. Ovako antiustavno i antidejtonsko ponašanje nikako ne smije biti nagrađeno, već naprotiv iziskuje reakciju svih nadležnih u Bosni i Hercegovini, a time i Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH kao najvišeg zakonodavnog tijela u Federaciji BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.