open-navfaktor-logo
search
Odakle dilema
Dekanesa Valjevac o dilemi ministra Rimca: Gavrankapetanović je redovni profesor Medicinskog fakulteta
Obrazlažući zašto je odbio dati saglasnost na imenovanje prof. dr. Ismeta Gavrakapetanovića na mjesto generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, ministar zdravstva u Vladi Federacije Bosne i Hrcegovine Nediljko Rimac, između ostalog je naveo i kao razlog to što, navodno, nije dobio dokaz da je Gavrankapetanović profesor na medicinskom fakultetu. 
24.02.2024. u 16:08
get url
text
Amina Valjevac
Amina Valjevac

VEZANI TEKST - Po tumačenju ministra Rimca v. d. direktora Alen Pilav ne zadovoljava uvjete da bude na čelu KCUS-a

- U priloženoj dokumentaciji nalazi se akt Univerziteta u Sarajevu od 22. decembra 2022. godine shodno kojem je imenovani kandidat raspoređen u nastavni proces na Stomatološki fakultet s klinikama, a zbog čega je komisija trebala izvršiti provjeru konkretnog statusa.

Tim više jer je i priložen akt - Odluka o izboru u nastavno zvanje od 4. septembra 2010. godine i akt – Ponovna odluka o izboru u nastavno zvanje od 29. marta 2011. godine kojom prestaje važiti odluka od 4. septembra od 2010. godine - naveo je između ostalog Rimac pozivajući se na odluke o Gavrankapetanovićevom ranijem imenovanju na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. 

Gavrankapetanović je, kako se može saznati, dostavio dokumentaciju iz koje se vidi da jeste nastavnik na Medicinskom fakultetu UNSA i upravo dokumenti čije datume izdavanja Rimac navodi to i dokazuju, pa nije jasno kako je došlo uopće do ove dileme. 

Prof. dr. Amina Valjevac, dekanesa Medicinskog fakulteta UNSA-a, za Faktor je potvrdila da Gavrankapetanović ima status profesora u toj obrazovnoj ustanovi. 

- Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović je izabrani redovni profesor Medicinskog fakulteta od 2011. godine i učestvuje u realizaciji nastave za studente Medicinskog fakulteta na predmetima hirurgija i surgery - potvrdila je za Faktor prof. dr. Amina Valjevac. 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.