open-navfaktor-logo
search
Radnička prava
Da li su radnici krivi što imaju "rupe" u stažu, što im posladavci nisu redovno uplaćivali?
Mnogi radnici kod odlaska u penziju imaju problem sa nedostajućim radnim stažom, jer im poslodavci nisu uplaćivali svaku godinu ili su preskakali mjesece, a to saznaju kasno.
15.08.2023. u 21:17
get url
text

Postavlja se pitanje kako su poslodavci takvim radnicima isplaćivali plaće, a da istovremeno nisu uplaćivali i doprinose.

- Radim više od 30 godina ali nemam toliko radnog staža jer mi poslodavci nisu redovno uplaćivali staž. Kada sam u Zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje FBiH izvadila listing bilo je rupa u stažu. Rečeno mi je da sam trebala pratiti da li mi se uplaćuje staž. A šta rade inspekcije, porezna uprava? Za šta oni primaju plaće? Je li trebam svako malo davati po 10 KM za listing iz PIO-a? Uglavnom na radnicima se sve slomi - govori nam Sarajka A.D.

Zatražili smo pojašnjenje u Poreznoj upravi Federacije BiH.

- Neosporno je da će mnogi radnici imati problem za ostvarivanje prava iz penzionog, zdravstvenog i osiguranja od nezaposlenosti, jer im poslodavac nije uplatio doprinose za sav period rada. Ali, Porezna uprava poduzima sve mjere u skladu s kadrovskim mogućnostima shodno zakonskim odredbama na utvrđivanju i naplati doprinosa kako bi zaposlenici mogli da ostvare prava.

Međutim, ako porezni obveznik nije likvidan, te ako nema imovine iz koje bi se prodajom mogle izmiriti obaveze, postupak prinudne naplate doprinosa može trajati više godina, na što Porezna uprava ne može utjecati - odgovorili su nam iz Porezne uprave Federacije BiH.

Dodaju kako primjena svih mjera na naplati poreznih obaveze za pojedine porezne obveznike je ograničena određenim zakonskim rješenjima.

- Među njima je Zakon o konsolidaciji privrednih društava u Federaciji BiH, prema kome se za određene privredne subjekte koji imaju odluke o konsolidaciji na snazi ne primjenjuju mjere prinudne naplate. Zatim, Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, prema kome je u određenom vremenskom periodu bio uveden moratorij na prinudnu naplatu poreznih obaveza itd. Pojedini dužnici plaćaju tekuće obaveze za doprinose, dok "stare" obaveze ostaju neizmirene, odnosno izmirivat će se u nekom budućem periodu - navode iz Porezne uprave FBiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.