open-navfaktor-logo
search
Zaštitnik Hrvata
Čović zbog duga Dodiku ignoriše biskupa Komaricu i izgradnju crkve u Drvaru?
Vučićevu „široku ruku“ i dolazak u Drvar, „nositelj europskih vrijednosti“ i samoproglašeni ekskluzivni zaštitnik interesa Hrvata u BiH, Čović mogao bi iskoristiti da napokon riješi problem koji njegovi sunarodnjaci imaju u ovoj općini, već više od dvije decenije
28.07.2019. u 22:49
get url
text

Čudne su prijateljsko-političko-poslovne veze između lidera SNSD-a i HDZ BiH Milorada Dodika i Dragana Čovića. Obojicu u „prijateljstvu“, opet nekim čudnim vezama, okuplja i čvrsto održava, predsjednik susjedne nam države Srbije, Aleksandar Vučić. Priskaču tako njih trojica, jedan, drugom ili trećem upomoć, kad prigusti politički, ali i u biznisu. I dobro se slažu.

Jučer je objelodanjeno da će Vučić pomoći Drvar sa milion eura, a do sada je obezbijedio 300.000 eura za infrastrukturne projekte koji su realizirani prošle godine. U znak zahvalnosti, proglasit će ga počasnim građaninom. U Drvaru je načelnica Dodikova Dušica Runić.

Vučić će do kraja godine, najavljeno je iz njegovog kabineta, posjetiti Drvar. Pomoć ovoj povratničkoj zajednici, koja je naseljena većinski srpskim stanovništvom, sada će biti još veća.

Na nedavno održanoj Biskupskoj konferenciji u Banjoj Luci, ponovo je potencirano pitanje gradnje porušene katoličke crkve u Drvaru.

Biskup banjolučki Franjo Komarica, do sada je u javnosti nebrojeno puta ukazao na opstruiranje za izdavanje potrebnih dozvola, za izgradnju katoličke crkve u Drvaru, koju je podsjećanja radi, podržao i visoki predstavnik Valentin Inzko, tokom jedne od svojih posjeta ovoj općini.

Vapaj biskupa Komarice, vezano ne samo za gradnju crkve u Drvaru, već općenito za stanje Hrvata u entitetu Republika Srpska, Čović ne čuje. Ne zanimaju ga Hrvati u Drvaru, niti u bilo kojem dijelu Bosne i Hercegovine, jer ne naseljavaju one kantone, odnosno teritorij, koji on vidi kao ekskluzivno HDZ-ovski tzv. HRHB.

Nakon desetina dopisa biskupa Komarice i svih dosadašnjih drvarskih župnika na adresu načelnika i Općinskog vijeća, obično s molbom da se župi dodijeli lokacija za izgradnju crkve, lokalna vlast gotovo svaki put odgovarala je da katolička crkva prema važećem regulacionom planu iz osamdesetih nije ni predviđena, kao i da za donošenje novog plana nema novca.

Evo sada odlične prilike. Vučić daje milion eura, Čović od svog prijatelja Ace ( tako ga od milja zove) zatraži da pritisne Dodikovu načelnicu Dušicu, i jedan manje problem za Hrvate u Drvaru.

Vučićevu „široku ruku“ i dolazak u Drvar, „nositelj europskih vrijednosti“ i samoproglašeni ekskluzivni zaštitnik interesa Hrvata u BiH, Čović mogao bi iskoristiti da napokon riješi problem koji njegovi sunarodnjaci imaju u ovoj općini, već više od dvije decenije, i sa kojim je odlično upoznat, jer pred svake izbore posjeti Drvar i obećava kule i gradove.

Ali... ne može. Jer je dužan Dodiku, koji mu je na posljednjim izborima ( 2018.) obezbijedio glasove za člana Predsjedništva BiH, i to baš u Drvaru gdje ih je osvojio čak 51 posto. I kako sada da Čović traži od Vučića i Dodika da poguraju izdavanje dozvole za izgradnju crkve i da brine o Hrvatima, kada su mu Srbi u Drvaru, Glamoču i Bosanskom Grahovu ukazali svoje povjerenje.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.