open-navfaktor-logo
search
Zamjena teza
Čović očajan zbog izbacivanja "legitimnog predstavljanja": Unitaristička politika Sarajeva je doživjela poraz
Kongres Evropske narodne stranke (EPP) u Rotterdamu donio je, ako ne i spasio, evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine utemeljenu na Dejtonskom mirovnom sporazumu. Unitaristička politika potpomognuta medijskim Sarajevom doživjela je poraz unutar najjače političke porodice i grupacije u EU parlamentu, poručeno je danas iz HDZ-a BiH. 
01.06.2022. u 20:49
get url
text

- Usvojena hitna rezolucija o nužnosti izborne reforme u Bosni i Hercegovini dala je nadu za evropski iskorak i ogroman motiv za nastavak borbe za ostvarenje potpune jednakopravnosti tri konstitutivna naroda i ostalih građana. 

VEZANI TEKST - Čović doživio poraz: Iz Rezolucije EPP-a izbačeno legitimno predstavljanje, osuđene blokade

Medijski spinovi kojim bombardiraju bh. javnost očito je zasnovana na onoj dobro poznatoj u sarajevskoj čaršiji - 100 puta ponovljena laž, postaje istina. Ističemo da takvo što govori dovoljno o istima koji deplasiranjem i iskrivljavanjem činjenica nastoje ostvariti nastavak radikalne unitarističke politike zasnovane na diskriminaciji i nametanju političkih predstavnika - navodi se u saopćenju stranke Dragana Čovića. 

Šta je to spin, šta laž, i ko govori istinu, jasno je iz reakcije njegovog političkog partnera Milorada Dodika koji je bijesan na EPP zbog usvojene Rezolucije, u kojoj je i sebe prepoznao.   

- Stavovi političke grupacije koja djeluje u okviru Evropskog parlamenta nisu i ne mogu biti obavezujući za nas, ali nam je simptomatično da podržavaju politiku muslimanske SDA, jer poruke koje dolaze su iste. To bi bilo isto kao da nam kažu da su za nas obavezujući stavovi SDA - poručio je Dodik. 

Jasno je to i svakome ko pročita tekst Rezolucije EPP-a zbog koje je predsjednik HDZ-a s razlogom kivan, te dan poslije pokušava pojasniti da je politika koju on vodi pobijedila, a tamo neka "unitaristička" poražena.  

Sudeći po sinoćnjem tekstu i naslovu na Čovićevom portalu HMS, jasno je posve da je doživio u Rotterdamu težak politički poraz, te da se sa "legitimnim predstavljanjem" kakvim ga on vodi kroz prebrojavanje krvnih zrnaca i izdavanje certifikata "pravim Hrvatima" ne može u Evropsku uniju. 

- Činjenica da je čak i Evropska narodna stranka (EPP) odbila HDZ-ovo takozvano "legitimno predstavljanje naroda", konačan je dokaz potpune propasti i promašenosti ove nakaradne etničke politike. Ni grupacija stranaka kojima HDZBiH pripada, ne može da prihvati koncept koji vodi ka daljoj etničkoj podjeli Bosne i Hercegovine. HDZ BiH je izgubio ključnu političku utakmicu i to na njihovom, domaćem terenu, te shodno tome princip takozvanog "legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda" više ne bi smio ni trebao da se u Bosni i Hercegovini uzima sa bilo kakvom ozbiljnošću. Konceptulani debakl i potop politike HDZ-a je dubok i temeljit - kazao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić

Sinoć je Kongres EPP-a usvojio Rezoluciju iz koje je izbačeno "legitimno predstavljanje" na način kako ga zagovaraju HDZ i Dragan Čović te su osuđene blokade institucija Bosne i Hercegovine na državnom i entitetskom nivou. EPP čini najveću političku grupaciju u Evropskoj uniji i Evropskom parlamentu.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.