open-navfaktor-logo
search
Predsjednik HDZ-a BiH
Čović: Bili smo vrlo blizu rješenja i dogovora, ali to nismo uspjeli okončati
Pregovori lidera i predstavnika bh. stranaka o izmjenama Izbornog zakona BiH u prisustvu predstavnika međunarodne zajednice, bit će nastavljeni i sutra od devet sati, a danas nije postignut konačan dogovor.
19.03.2022. u 20:04
get url
text

- Rekao bih da se dešava nešto slično Neumu, jer smo vrlo blizu rješenja i dogovora, ali to nismo uspjeli okončati. Mislim da smo izgubili fokus. Neki bi željeli da brutalno mijenjaju strukturu Bosne i Hercegovine, a naša je obaveza riješiti sporazum iz Mostara, provesti sve presude suda u Strazburu i Ustavnog suda te osigurati legitimno predstavljanje, a to definirati kroz Izborni zakon i ograničene izmjene Ustava - rekao je nakon današnjih pregovora predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović.

Bojim se da ima onih koji žele brutalno srušiti BiH, istakao je Čović, mijenjajući ustavnu strukturu, znajući da je to nemoguće uraditi u Parlamantarnoj skupštini BiH i da je to krajnje rizično.

- Zamolio sam da današnje teze stavimo kao pristojan kompromis. Bili smo spremni napraviti ogroman ustupak u funkcioniranju Federacije BiH. Rušitelji BiH kroz slanje poruka uoči pregovora, nisu pregovarači HDZ-u, Hrvatskog narodnog sabora i Hrvata u BiH. Što su oni zamislili morat će objašnjavati svom narodu. Mi ćemo voditi pregovore i sutra i pokušati doći do razine kompromisa, a sa vrlo kratkim, razumnim i racionalnim razmišljenjem o budućnosti BiH mi smo taj kompromis mogli imati i prije pet minuta. Od sedam stranaka šest je prihvatilo da tu osnovu završimo kao takvu - rekao je Čović.

Neću reći da smo razočarani postupkom, dodao je Čović, ali slati poruke da se s nekim treba obračunati, da neko treba platiti, jer mu se ne sviđa nečija politika je poraz politika u BiH.

Čović je potvrdio da se misli na poruke koje je prije sastanka uputio predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović.

- Naš kompromis i dolazak blizu crvene crte je bilo nešto što smo ugradili u tekst sporazuma koji smo imali danas. Dok god budem dolazio učinit ću sve da postignemo dogovor. Stranputica koja slijedi BiH ako se ne dogovorimo ovih dana, bojim se da je niko ne može sagledati - rekao je Čović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.