open-navfaktor-logo
search
Slijedi jak jugo
Civilna zaštita KS pozvala na poduzimanje mjera zbog najavljenih udara olujnog vjetra
S obzirom na to da je Federalni hidrometeorološki zavod izdao narandžasto upozorenje za jake udare vjetra južnog smjera u nedjelju i ponedjeljak na području cijele Bosne i Hercegovine, iz Kantonalne uprave civilne zaštite KS su pozvali sva fizička i pravna lica da poduzmu preventivne mjere koje su im propisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća.
08.03.2024. u 18:58
get url
text

- Upozoravamo sva pravna i fizička lica da preventivno, radi zaštite zdravlja i života ljudi, te materijalnih i kulturnih dobara, odmah, u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama, preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od jakog i olujnog vjetra, odnosno pripreme adekvatne snage i materijalno-tehnička sredstava za brzi odgovor na najavljene jake i olujne udare vjetra. Na taj način se osiguravaju pretpostavke za efikasnije i brže reagovanje svih subjekata sistema zaštite i spašavanja u sveobuhvatnom odgovoru na potencijalne izazove i prijetnje od jakih udara vjetra, a samim tim velike materijalne štete, kao i moguće povrede i ljudske žrtve - ističu iz KUCZ.

Apeluju na pravna lica koje izvode radove na građevinskim objektima da ne ostavljaju predmete koji bi uslijed jakog vjetra mogle pasti s krovova objekata i građevinskih skela, te time ugroziti sigurnost prolaznika.

Pozivaju i građane da na svojim balkonima i drugim otvorenim prostorima ne ostavljaju predmete koji bi mogli usljed vjetra ugroziti sigurnost prolaznika, da ne parkiraju svoja vozila u blizini velikih stabala, te da izbjegavaju izlete i boravak u prirodi u periodu trajanja narandžastog upozorenja.

Također su pozvali općinske službe civilne zaštite s područja Kantona Sarajevo da odmah stave organizovane snage zaštite i spašavanja u stanje pripravnosti, kako bi bile spremne kao snage prvog odgovora da, u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama po planovima zaštite i spašavanja, reaguju na potencijalno moguće jake i olujne udare vjetra na području svojih općina.

Svi koji primijete ili saznaju za neku opasnost ili pojavu koja može dovesti do nastanka prirodne ili druge nesreće, trebaju kontaktirati Operativni centar civilne zaštite na broj 121, koji je u funkciji neprekidno tokom 24 sata, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.