open-navfaktor-logo
search
Posebni i važni trenuci
Centralni program u Carevoj džamiji u Sarajevu: Bedr je svjedočanstvo čovjekovih izazova i poteškoća
Preporod.info
26.03.2024. u 22:21
get url
text
FOTO: Preporod.info
FOTO: Preporod.info
Centralni program Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo povodom noći Lejletu-l-bedr upriličen je Sultan Fatihovoj - Carevoj džamiji, gdje je prigodno predavanje održao glavni imam Abdulgafar-ef. Velić.
- Ramazanske noći su noći sudbine, noći u kojima se potvrđuje već propisana sudbina ili se mijenja ono što je propisano. Zbog toga su ovo posebni i važni trenuci - rekao je dr. Velić.
Na brdu Bedr, blizu grada Medine, 17. ramazana, 624. godine dogodila se prva bitka u historiji islama.
Muslimana je u toj historijskoj bitki bilo 314, a njihovih neprijatelja, idolopoklonika je bilo 1.300. Iako brojčano slabiji, muslimani su, predvođeni Muhammedom, a.s., vojno porazili neprijatelje.
- U bici na Bedru, muslimani su pomognuti vojskom meleka. Jedno njihovo krilo je predvodio melek Džibril, a drugo melek Mikail. Zbog toga, u ovoj noći, kada upućujemo dove, posebno pozivam vjernike da zamole Dragog Allaha da našoj djeci i našem narodu podari selameta i svakog dobra.
Važno je da uputimo dovu i za našu braću i muslimane u Palestini, da im Gospodar podari snage i sačuva im dostojanstvo, da onima koji su ubijeni podarti stepen šehida, a da muslimane probudi, kako bismo se zbližili i bili jači u svakom pogledu. Da nas ramazanski dani ojačaju, a ramazanske noći međusobno približe - kazao je glavni imam.
Bedr je svjedočanstvo čovjekovih izazova i poteškoća kroz prostor u kojem boravi, jer život, uz blagodati i ugodnost, uključuje neke probleme. Primarna zadaća ljudske zajednice je, sibolički gledano, čuvanje Bedra i čuvanje vjere.
Za bedransku pobjedu potrebna je čvrsta vjera, odlučnost, disciplina, lični angažman i dova, upravo onako kako je postupio Poslanik, a.s., u ovoj noći.
- Sedamnaeste noći ramazana, Poslanik, a.s., je uputio jednu od najvažnijih dova koje je iko ikada uputio. Zamolio je Allaha, dž.š. u noći Bedra, kada je vidio da je njegova grupa malobrojna i slabije opremljena u odnosu na mušrike. U dovi je rekao: "Gospodaru, ako ova mala skupina bude uništena, ko će ti ibadet činiti i ko će ti robovati" - podsjetio je Velić.
Nakon teravih-namaza, u Sultan Fatihovoj Carevoj džamiji je proučen zikr koji je predvodio hafiz Selim-ef. Hoši, piše Preporod.info.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.