open-navfaktor-logo
search
Izbori u Hrvatskoj
Čak 44 glasačka mjesta: Čović lobira za Kolindu, glasovi iz BiH i dijaspore odlučuju predsjednika?
Hrvatski državljani koji žive u Bosni i Hercegovini na predstojećim izborima za predsjednika Hrvatske moći će glasati na ukupno 44 biračka mjesta, dok ih je 2014. bilo tri puta manje
14.12.2019. u 17:53
get url
text

Predsjednik HDZBiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović posjetio je danas u Žepču Općinski odbor HDZ-a, saopćeno je iz ove stranke. 

Čović je prisutne upoznao sa trenutnom političkom situacijom, formiranju vlasti odnosno Vijeća ministara BiH, te vođenim razgovorima oko drugih nivoa vlasti.  Ističući važnost lokalnih izbora 2020. godine, osvrnuo se i na rad općinskog odbora, kazavši kako se želio upoznati sa stanjem i prilikama u Žepču.

Na sastanku je također naglašeno kako se sve stranačke strukture moraju aktivirati i podržati Kolindu Grabar- Kitarović, kandidatkinju HDZ Hrvatske na predsjedničkim izborima u Republici Hrvatskoj.

I prije nekoliko dana, boraveći u radnoj posjeti Kantonalnom odboru HDZ-a Zapadnohercegovačkog kantona, Čović je lobirao za Grabar-Kitarović, te pozvao čelnike Kantonalnog odbora da se što više angažiraju kako bi na dan izbora bila što veća izlaznost glasača. 

Hrvatski državljani koji žive u Bosni i Hercegovini na predstojećim izborima za predsjednika Hrvatske moći će glasati na ukupno 44 biračka mjesta, dok ih je 2014. bilo tri puta manje. Sva biračka mjesta bit će otvorena u mjestima u kojima su sjedišta diplomatsko-konzularnih predstavništava Hrvatske u BiH.

Najviše biračkih mjesta, njih 19 bit će otvoreno u Mostaru, gdje je i sjedište Generalnog konzulata Hrvatske. Po brojnosti slijedi Vitez u centralnoj Bosni, u kojemu je planirano otvaranje 10 biračkih mjesta, dok će u Sarajevu biti otvoreno 6 biračkih mjesta. Četiri biračka mjesta bit će otvorena u Livnu, tri u Tuzli te dva u Banjoj Luci.

Glasati na području BiH mogu oni hrvatski državljani koji tamo imaju prebivalište i aktivno su se registrirali ili pak imaju hrvatske e-osobne iskaznice u kojima je upisano prebivalište u BiH na temelju kojih su automatski registrirani za glasovanje.

No i oni hrvatski državljani koji se nisu aktivno registrirali i nemaju e-osobnu iskaznicu moći će glasati na predsjedničkim izborima 22. decembra uz odgovarajuću potvrdu, koju na sam dan izbora mogu dobiti u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava. U BiH će moći glasati i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj ukoliko se na dan izbora zateknu u susjednoj zemlji, no oni za to moraju imati potvrdu za glasanje izvan mjesta prebivališta, objavila je Hina. 

Hrvatski mediji u svojim analizama ocjenjuju da će aktualna predsjednica Hrvatske teško ponoviti rezultat iz decembra 2014. godine kada su zabilježeni dugi redovi glasača u Mostaru, a glasanje zbog gužvi čak i produženo. Grabar- Kitarović tada je osvojila 50,74% glasova, odnosno 1.114.954, a 33.737 glasova donijela je dijaspora, od toga 16.160 bilo je od glasača iz BiH.

Brojni analitičari isticali su da su joj pobjedu donijeli upravo glasovi iz dijaspore. Njen protukandidat Ivo Josipović osvojio je tada 1.082.436 (49,26%), od čega samo 3.291 glas iz dijaspore. 

-Birači dijaspore i oni iz BiH su Kolindi Grabar- Kitarović jako važni. Već smo bili u nizu mjesta u srednjoj Bosni i Hercegovini i do izbora ćemo otići još jednom- kazao je Jutarnjem izvor blizak kandidatkinji HDZ-a.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.