open-navfaktor-logo
search
Stalna meta
Brutalni napadi na reisa Kavazovića: Razlikuje li se ono što radi Dodik od Karadžićeve politike presuđene u Hagu?
Nije trebalo dugo čekati od objave intervjua koji je dao za MTV Igman, pa da se predsjednik RS-a Milorad Dodik svom žestinom obruši na reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića zbog izjava o napadima na IZ i o borbi za državu koja se danas vodi u institucijama. 
05.03.2023. u 20:46
get url
text

Dodik nije propustio priliku ni da spomene predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, ali i prvog predsjednika RBiH Aliju Izetbegovića. 

- Husein Kavazović uspješno mijenja posrnulog Bakira Izetbegovića, koji je za svaki politički problem u BiH imao spremnu vrstu naoružanja. Problem je što je Kavazović na čelu vjerske zajednice, koja bi trebalo da promoviše mir i toleranciju. Prije 30 godina Alija Izetbegović je žrtvovao mir za BiH. Husein Kavazović prijeti istim scenarijem 30 godina kasnije. Reisu Islamske zajednice u BiH poručio bih da se skloni iz dvorišta politike i naoruža ljubavlju, tolerancijom i lijepim riječima - poručio je Dodik. 

Šta je to što je Dodika ponovo uznemirilo u reisovim porukama i zašto se ustvari, slobodno se može kazati, boji i strahuje od prvog čovjeka Islamske zajednice u BiH ? 

Reis je poručio da se u RS-u pokušava donijeti zakon kojim bi da se ograniče slobode govora, odnosno da se pokušava nametnuti verbalni delikt. 

- Oni bi da tri miliona ljudi u Bosni koji nose glave na svojim ramenima, da misle njihovom glavom. To je nešto sa čim se treba nositi, to su izazovi koji su pred nama. Mi kao IZ smo toga potpuno svjesni. Neka niko ne misli da će IZ šutjeti pred bilo kakvim pritiscima i pred bilo kakvim planovima koji bi mogli ugroziti prije svega mir i suverenitet ove zemlje i sigurnost ovog naroda - naglasio je reis Kavazović.

Kavazović se u intervjuu osvrnuo i na period agresije, kada je bio pripadnik Armije RBiH, a kasnije je bio uhapšen i zatočen u logoru HVO-a. Rekao je da su "svi očekivali našu brzu propast, ali smo opstali i uspjeli da se odbranimo".

- Taj proces stasavanja od bespomoćnosti do naroda koji ne možete poraziti je kod mene bio upečatljiv. Ta odlučnost naroda da se bori, da pruži otpor. Koliko će žrtava biti to je nešto drugo, ali otpor i odlučnost su me fascinirali - kazao je, između ostalog reis Kavazović.

Dodao je da smo tada svi bili spremni da se žrtvujemo za našu domovinu.

- Današnja borba je u institucijama Bosne i Hercegovine. Ne smijemo dozvoliti da se one ruiniraju. Moramo pokazati da smo na sve načine spremni braniti institucije Bosne i Hercegovine, a ako one padnu, a imali smo to '92, moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem - kazao je, između ostalog, reis Kavazović.

I nije ovo prvi put da Dodik, gotovo pa sa strahom, odreagira na Kavazovićeve izjave, a napadi su se posebno intenzivirali u proteklih nekoliko mjeseci.  

- Milorad Dodik i ja nismo na istoj strani. Ja sam na strani žrtve, a on je na drugoj strani. U tome je suštinska razlika između nas, nema tu ništa lično. Takvu nam je ulogu namijenila povijest, a to se ne može promijeniti - kazao je prije 20-ak dana reis Kavazović. 

- S reisom Kavazovićem mogu da se složim samo u tome da smo na suprotnim stranama. On štiti one koji su vrijeđali moj narod, dok ja nikad nikome neću dozvoliti da brutalno vrijeđa srpski narod i o njemu govori jezikom mržnje - rekao je Dodik.

VEZANI TEKST - Kavazović: Današnja borba je u institucijama BiH, ako one padnu kao '92 moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem

- Krajnje je vrijeme da se vrhovni predstavnik Islamske zajednice počne baviti svojim poslom, vjerom, a da politiku ostavi izabranim političkim predstavnicima, iako su njemu, izgleda, politika i vjera isto - poručio je nedavno Dodik reisu Kavazoviću.

A predsjednik RS-a, entiteta u kojem je počinjen genocid, zločini, silovanja, Bošnjaci protjerani, svjestan je da reis govori istinu, da svaku izgovorenu riječ može potkrijepiti argumentima - haškim presudama.  

Dodikovi napadi, gdje uz reisa veže Aliju i Bakira Izetbegovića, doslovno su preslikani planovi iz 90-ih godina, kada su Radovan Karadžić i Momčilo Krajišnik, ne sluteći da će jednog dana završiti u Hagu, govorili o "muslimanskom Sarajevu", ugroženosti Srba, kako se svi naoružavaju, a samo su Srbi za mir... 

Pridružili su se hajci koju je započeo lider SNSD-a i drugi njegovi sljedbenici. 

Predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić rekao je Srni da "Kavazović izjavom o spremnosti da se BiH brani i oružjem ako padnu njene institucije, govori da bi on pravio paravojne formacije i kršio zakon".

- Reis očito zna da nema vojne formacije koja može da slijedi njegova naređenja i na ovaj način govori da bi on pravio paravojne formacije i kršio zakon - naglasio je Stevandić.

Stevandić je dodao da mu isto tako nije jasno kako bi Kavazović branio Banju Luku od njega i da Banja Luka nije onakva kakvu Kavazović želi, kao što nije ni BiH.

- Ovdje se jasno vidi potreba da se iskoristi ukrajinski sukob i ovdje stvori haos ne bi li se ušićarilo. Jasno se vidi da se ne vodi računa o miru u interesu građana i razvoju nego o pokušaju da se ovdje naprave projekti koji će se ostvarivati putem rata - rekao je Stevandić.

- Ovakve poruke sigurno ne mogu ni na koji način da stvaraju dobru i pozitivnu atmosferu. One moraju biti predmet osude i to je nešto što ne bi smjela da radi jedna vjerska organizacija. Nikada se nije moglo čuti od sveštenstva Srpske pravoslavne crkve da šalje bilo kakve ratnohuškačke i prijeteće poruke, već naprotiv poruke miroljubivosti i tolerancije među narodima - rekao je zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić.

Kada Kojić već spominje SPC, onda mu treba samo malo osvježiti pamćenje, da je upravo Crkva podržavala srpske vojne i paravojne formacije, a sveštenici blagosiljali zločince kada bi kretali u pohode klanja, silovanja, protjerivanja. SPC i ondašnji patrijarh Pavle, koji je blagosiljao Karadžića, Mladića i Arkana, bili su sponzori svih zločina.

U Karadžićevim i Krajišnikovim planovima, napravljenim u Beogradu, s ciljem etničkog čišćenja teritorija i stvaranja "velike Srbije", na meti su bili i imami. Njih 115 ubijeno je tokom agresije na BiH, rušene su džamije, ravnana muslimanska mezarja, sve kako bi se zatro trag postojanja jednog naroda. Takva je politika u Hagu dobila svoj epilog i prav(n)i naziv - udruženi zločinački poduhvat zbog kojeg je osuđen kompletan politički, vojni i policijski vrh Srba. 

Imami su u poslijeratnom periodu bili predvodnici povratka Bošnjaka u mjesta iz kojih su prognani. Obnavljane su džamije, oni su prvi dolazili u porušena i popaljena mjesta, a za njima i prognani. I danas, imami stoje čvrsto uz Bošnjake širom entiteta RS i pružaju im, iako su i sami često mete napada, određenu sigurnost.  

Reis govori ono što predsjednik RS-a ne želi da čuje, a to je da bez bilo kakvog uljepšavanja, već direktno upozorava kakvi su to Dodikovi planovi skovani u beogradskoj kuhinji uz mirođije SPC-a i patrijarha Porfirija i sa kakvim se trenutno iskušenjima suočavaju Bošnjaci i država BiH, čiji opstanak dovode u pitanje političari kakav je lider SNSD-a. 

Dodik koji svakodnevno vrijeđa i ponižava Bošnjake negiranjem genocida i zločina, ne dozvoljava im bosanski jezik, čini sve kako bi bili građani drugog reda u vlastitoj zemlji, svima onima koji vole BiH poručuje da će se raspasti, da je nemoguća da kao država opstane, nakon bošnjačkih političara za metu je odabrao reisa Kavazovića. 

Za razliku od njegovih prethodnika, Karadžića i Krajišnika koji su imali tajne planove u saradnji sa Miloševićevim režimom i Srpskom pravoslavnom crkvom, o uništenju jednog naroda, Bošnjaci i njihove političke i vjerske vođe nisu imali tajne planove za uništenje drugih naroda. 

Ono što radi Dodik, napadajući trenutno ponajviše reisa Kavazovića, ne razlikuje se ni po čemu od Karadžićevog i Krajišnikovog plana. Osim u jednom, osuđeni ratni zločinci sve su to u tajnosti provodili, ali je Hag u svojim presudama to raskrinkao, dok Dodik uopće ne krije šta mu je cilj. No ovoga puta namjerio se na "tvrd orah", a Bošnjaci su kao narod dovoljno politički sazreli u proteklih tri decenije da shvate kako svoju Islamsku zajednicu moraju braniti i odbraniti zbog svog opstanka. U suprotnom, do kraja će se obistiniti reisovo upozorenje da su "Bošnjaci evropski Palestinci". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.