open-navfaktor-logo
search
Genocid u Prijedoru
Brojni vjernici na kolektivnoj dženazi u Kamičanima
U Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu kod Prijedora danas će biti klanjana kolektivna dženaza nakon koje će uslijediti ukop dvije žrtve Prijedora i doline Sane.
20.07.2023. u 13:43
get url
text

{$galerijaFotografija}

Brojni vjernici okupili su se u Kamičanima kako bi ispratili posmrtne ostake žrtava koji su ekshumirani u masovnim grobnicama Hrastova Glavica i Jakarina Kosa.

Ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci Ferida (Hamdija) Sikirića, rođenog 1960. godine u Hambarinama u Prijedoru. Ubijen je 1992. godine, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 1998. godine iz masovne grobnice Hrastova Glavica. Bit će ukopan na Šehidskom mezarju Hambarine.

Konačni smiraj u Kamičanima ove godine će naći i Izet (Adem) Mešić, rođen 1960. godine u Prijedoru, a nestao je u maju 1992. godine. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2001. godine na lokalitetu Jakarina Kosa. Biće ukopan na Šehidskom mezarju Skela.

Kolona s posmrtnim ostacima prijedorskih žrtava juče je krenula iz Identifikacionog centra Šejkovača u Sanskom Mostu i prije dolaska u Kamičane prošla je većinom krajiških gradova u kojima su brojni građani ispratili posmrtne ostatke ubijenih Prijedorčana, odali počast i stavili cvijet na vozilo.

Iz Bihaća je jučer put Kozarca krenuo i treći biciklistički maraton "Bihać - Kozarac" u kojem je učestvovalo oko 50 biciklista iz cijele Bosne i Hercegovine. U pitanju je treći maraton koji se organizuje da ciljem da se ne zaboravi i nikome ne ponovi. Ermin Lipović, organizator Biciklističkog maratona "Bihać - Kozarac" rekao je da ovom vožnjom čuvaju od zaborava teške zločine koji su se desili u Prijedoru ljeta 1992. godine.

- Kada je riječ o Prijedoru, do sada su ekshumirani posmrtni ostaci oko 80 posto žrtava koje su ubijene na tom području, a još uvijek tragamo za posmrtnim ostacima oko 500 žrtava, odnosno ubijenih Bošnjaka i Hrvata s područja Prijedora - izjavila je ranije portparolka Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Emza Fazlić.

Podsjetila je da je na području Prijedora ubijeno oko 3.175 Bošnjaka i Hrvata.

- Kada su u pitanju žrtve Prijedora, ubijeno je i 102 djece i 263 žene. U identifikacionom centru Šejkovača nalazi se nešto više od 300 posmrtnih ostataka žrtava proteklog rata. Od ovoga broja u oko 170 slučajeva se radi o posmrtnim ostacima žrtava koje su ranije ukopane i za koje se očekuje proces reasocijacije, odnosno pridodavanja ovih skeletnih ostataka ranije ukopanim žrtvama. Tu se nalaze posmrtni ostaci još 21 žrtve koje su identifikovane i koje zapravo čekaju na ukop. Ostali slučajevi su u različitim fazama identifikacije. Uglavnom se radi o nekompletnim tijelima - pojasnila je Fazlić.

Porodice žrtava koje čekaju na ukop još nisu dale svoju saglasnost jer se radi o nekompletnim skeletnim ostacima te zbog toga porodice odlučuju čekati još neko vrijeme u nadi da će se pronaći dodatni dijelovi skeleta kako bi ukopali kompletno tijelo svojih najmilijih.

U Prijedoru je od 1992. do 1995. godine protjerano oko 50.000 osoba, a kroz logore Keraterm, Omarska i Trnopolje, te još 54 mjesta zatočenja prošlo je oko 30.000 muškaraca, žena i djece nesrpske nacionalnosti.

Posmrtni ostaci ubijenih Bošnjaka i Hrvata iz Prijedora pronađeni su na 501 lokaciji i u 73 masovne grobnice, na području 10 opština i u tri države odnosno u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji.

AA-20230720-31723397-31723395-PRIJEDOR_POCEO_VJERSKI_PROGRAM_UOCI_KOLEKTIVNE_DZENAZE_U_KAMICANIMA_U_KOZARCU.jpg
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.