open-navfaktor-logo
search
Negatori genocida
Božidar Škobić inicirao: Petera Handkea proglasiti počasnim građaninom Višegrada i RS
Nikako ne možemo zaboraviti taj 15. i 16. maj 1998. godine kada je Peter Handke došao među nas na Garči. Došao je čista srca na naše gradilište i bez ikakvog suzdržavanja prihvatio da dodaje crijep za pokrivanje prve zgrade
13.12.2019. u 18:16
get url
text

Božidar Škobić, osnivač i predsjednik Udruženja iseljenih Srba iz srednje Bosne, Višegrad pokrenuo je inicijativu za imenovanje negatora genocida Petera Handkea počasnim građaninom Višegrada.

U njegovom pozivu objavljenom na portalu visegrad365.com, Škobić podsjeća da je ovo udruženje osnovao 1994. godine na Ilidži.

-Od januara 1996.godine, mi smo u Višegradu, gdje smo od razrušenih baraka u Nezucima, stvorili uslovan i uzoran Kolektivni centar Novo Zoranovo a od općinskih vlasti smo tražili i dobili isključivo golu državnu zemlju gdje bi svojim radom i sposobnostima, kao i uz pomoć onih, koji smatraju da tu pomoć zaslužujemo, gradili sebi trajni smještaj-navodi Škobić.

Nadalje piše kako "imaju povjerenje u institucije naše RS“.

- Više nego u sve međunarodne institucije. Neka ga opravdaju time što će nas podržati u prijedlogu da Peter Handke, književnik i veliki čovjek, bude proglašen počasnim građaninom Višegrada i Republike Srpske! Mi smo uvijek prvo radili, pa tek onda tražili pomoć- poručuje Škobić i dodaje:

– Nikako ne možemo zaboraviti taj 15. i 16. maj 1998. godine kada je Peter Handke došao među nas na Garči. Došao je čista srca na naše gradilište i bez ikakvog suzdržavanja prihvatio da dodaje crijep za pokrivanje prve zgrade naselja Novo Zoranovo koje su na Garči u Višegradu gradili članovi Udruženja iseljenih Srba iz srednje Bosne, i potom na rogove častio graditelje – po lijepom starom narodnom običaju! To se ne zaboravlja!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.