open-navfaktor-logo
search
Da se ne zaboravi
Bošnjaci u Turskoj organizirali trku u znak sjećanja na genocid u Srebrenici
Međunarodna komemorativna trka pod nazivom "Ne zaboravi, ne dozvoli da se zaboravi" u saradnji sa općinom Bakirkoy održana je jučer u Istanbulu u znak sjećanja na genocid u Srebrenicu.
12.07.2021. u 15:57
get url
text
Trka u Turskoj za Srebrenicu
Trka u Turskoj za Srebrenicu

U utrci koju je organizovalo Udruženje Turska Bosna Snack, učestvovalo je 2.070 osoba, na stazi dugoj simboličnih 8.372 metra.

Na početku trke bili su prisutni načelnik Bakirkoy opštine Bulent Kerimoglu, predsjednik Udruženja Turska Bosna Sancak Muhammed Sancaktar, ambasador Bosne i Hercegovine u Turskoj Adis Alagić te zastupnik u turskom parlamentu Safet Sancakli.

U znak sjećanja na genocid u Srebrenici, učesici utrke nagrađeni su medaljom s motivom Cvijeta Srebrenice.
Drugi događaj je bila šetnja kroz bošnjačku mahalu Yildirim u saradnji sa općinom Bayrampaša na koju se odazvalo i prisustvovalo više od 3.000 osoba.

Mirnoj šetnji su prisustvovali načelnik općine Bayrampaša Atilla Aydiner sa svojim pomoćnicima i mnogi drugi uvaženi gosti.

Šetnja je privedena kraju u Ada parku, koji se nalazi preko puta zgrade Kulturnog centra Uduženja Turska Bosna Sandžak, kod spomenika bošnjačkih šehida na kojem su se simbolično položili crveni karanfili.
Nismo zaboravili, nećemo dozvoliti da se zaboravi niti da se ponovi!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.