open-navfaktor-logo
search
Utvrđena kvota
Bosni i Hercegovini ubrzo će trebati nekoliko desetaka hiljada stranih radnika
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine krajem augusta donijelo je Odluku o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH za 2023. godinu.
11.09.2023. u 07:46
get url
text

Ukupna godišnja kvota radnih dozvola za produženje i novo zapošljavanje stranaca u Bosni i Hercegovini u 2023. godini iznosi 3.995, od čega se na Federaciju BiH odnosi 2.435 radnih dozvola, Republiku Srpsku 1.400 i Brčko distrikt 160 radnih dozvola.

U 2023. godini došlo je do povećanja ukupne godišnje kvote radnih dozvola koja je u 2022. godini iznosila 2.540 radnih dozvola.

- Realne potrebe u Federaciji BiH daleko su veće i sežu do 20 hiljada stranih radnika. Međutim, ukoliko se procedure za zapošljavanje stranaca ne pojednostave i ne ubrzaju, ova odluka Vijeća ministara BiH nam ništa ne znači. Džaba je ako odobrite visoku kvotu ako su procedure angažmana stranih radnika dugotrajne i komplikovane koje traju od osam do deset mjeseci – ističe Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Bez upošljavanja stranih radnika ekonomija u BiH će početi padati, smatra naš sagovornik.

- U ovom trenutku zapošljavanje stranaca je kratkoročno rješenje i koje će potrajati sljedećih nekoliko godina. Odlazak naših radnika u inostranstvo još  se ne zaustavlja. Do sada je u ovoj godini izdato nešto više od tri hiljade radnih dozvola stranim radnicima. Naše su pretpostavke da uz ovaj broj radi nešto stranih radnika i nacrno i to najviše u građevinskoj djelatnosti. Strani radnici u BiH još su nevidljivi jer na naših 500 hiljada zaposlenih, šta je tri-četiri hiljade stranih radnika – kaže Smailbegović.

Saša Aćić, direktor Udruženja poslodavaca Republike Srpske, zadovoljan je odlukom Vijeća ministara BiH o odobrenoj kvoti radnih dozvola za ovaj enititet.

- Očekujemo da će narednih godina biti odobreno nekoliko desetaka hiljada radnih dozvola za strane radnike. Mjesečno u RS-u se izda 100 radnih dozvola strancima koji rade u građevinarstvu, poljoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i prerađivačkoj industriji. Vjerujemo da će za sada biti dovoljno stranih radnika za ove sektore u ovoj godini, ali kasnije će nam trebati mnogo više stranih radnika – procjenjuje Aćić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.