open-navfaktor-logo
search
Kriza se nastavlja
Blokada u Banovićima: PDA-ova većina bojkotirala redovnu sjednicu Općinskog vijeća
Sjednica Općinskog vijeća Banovići, na kojoj su kao prva tačka dnevnog reda bile odluke vezane za pokretanje referenduma o opozivu načelnika Bege Gutića iz Stranke demokratske akcije (SDA), danas nije održana zbog nedostatka kvoruma.
11.08.2023. u 17:56
get url
text
Banovići: Kriza vlasti
Banovići: Kriza vlasti

VEZANI TEKST - Sjednica Općinskog vijeća zakazana za petak: Hoće li biti kvoruma, ide li kriza u Banovićima u novu fazu?

Predsjedavajući Općinskog vijeća Banovići Robert Lapčević iz SDA za Faktor je potvrdio da se na sjednici nije pojavilo 14 vijećnika nove većine, koju čini 11 vijećnika Pokreta demokratske akcije (PDA), jedan iz Naroda i pravde (NiP) te dvojica bivših SDA-ovaca.

- Sjednicu sam sazvao u 16 sati i s obzirom da nije bilo kvoruma, po Poslovniku smo sačekali sat vremena. U tom roku se ništa nije promijenilo, odsutno je bilo 14 od 25 vijećnika. Zbog toga je sjednica prekinuta te će datum nastavka biti naknadno određen, a poziv će biti upućen svim vijećnicima - pojasnio je Lapčević.

Podsjećamo, nova većina je prošlog petka sama sazvala vanrednu sjednicu Vijeća na kojoj su odlučili da referendum o opozivu načelnika Gutića bude održan 3. septembra. Oni su i prije toga, tačnije 6. jula, sami zakazali i održali sjednicu na kojoj su izglasali da referendum o opozivu bude održan 5. avgusta, ali tu odluku nisu mogli provesti. Naime, na obje sjednice prisustvovali je samo 14 vijećnika nove većine, nije bilo predstavnika stručne službe Općinskog vijeća, a samim tim ni pečata bez kojega su odluke ništavne.

Današnjom odgodom kriza u Banovićima se nastavlja, a zakonodavna vlast u ovom momentu ne funkcionira.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.