open-navfaktor-logo
search
Direktor IFIMES-a
Bećirović o Murphyjevim kritikama Čoviću: Blef, kako bi se prikrilo političko sakaćenje Bošnjaka
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država, Michael Murphy, kritikovao je predsjednika HDZ-a Dragana Čovića.
27.06.2023. u 18:23
get url
text

Ništa ne bi bilo čudno da Čović nije miljenik međunarodne zajednice. Kritike su zbog Južne interkonekcije, koja je, kako je ambasador naveo, trenutno jedini provodivi projekat koji bi omogućio da BiH prekine potpunu zavisnost od jedinog izvora za snabdijevanje prirodnim gasom iz Rusije. Isto tako važna je i činjenica da bi projekat osigurao nova radna mjesta i ekonomski rast.

Nažalost, opstrukcije lidera HDZ-a Dragana Čovića sprečavaju da ovaj vitalni projekat ide dalje, navodi Murphy.

Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Slovenije sve ocjenjuje kao blefiranje američkog ambasadora.

- Da bi prikrio sve ono što je uradio na političkom sakaćenju Bošnjaka, da bi pokazao da navodno ima isti tretman i prema drugim političkim akterima u BiH, što apsolutno nije tačno - kazao je Bećirović.

Dodao je kako bi Murphyja shvatio ozbiljno kada bi on, recimo, nominirao Čovića za crnu listu američke administracije.

- On je njihov apsolutno partner, to se pokzalo prilikom formiranja vlasti, ali on sada mora pokazati u bh. javnosti da navodno ima ravnopravan tretman, odnosno odnos prema svim akterima političke scene. 

Kaszao je i da su određene kritike HDZ-a i SNSD-a na račun "trojke" također dio istog blefa kako bi se pokazalo da su oni probosanski nastrojeni, što kako je kazao, trenutno ne stoji, barem po onome što su pokazali otkako su instalirani u vlast. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.