open-navfaktor-logo
search
Zastupnik u Skupštini KS
Bandić: "Trojki" su preče potrebe "biznismena" u Posušju ili Laktašima, nego sarajevske djece
Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Muamer Bandić osvrnuo se na, kako kaže, maćehinski odnos vlasti KS prema mladima te je podsjetio na "grandiozna obećanja trenutne vladajuće garniture".
22.01.2024. u 11:21
get url
text

VEZANI TEKST - Poruka mladih Vladi KS sa protesta u Sarajevu: Nećemo odustati od većih subvencija za stanove, nađite novac

- Sjetimo se samo grandioznih obećanja trenutne vladajuće garniture kako će "osnovati fond za mobilnost mladih", "uvesti olakšice za mlade bračne parove sa ciljem podsticanja uspostave porodice", pa "uvesti porezne olakšice za kupovinu i izgradnju prve nekretnine", "omogućiti pristup savremenim tehnološkim pomagalima za mlade", pa "osnovati Agenciju za mlade", uvesti "beskamatne pozajmice mladim za osnivanje firmi", "uspostaviti psihološka savjetovališta za mlade", pa "osnovati i kapacitirati centre za mlade", pa "razviti kulturne sadržaje prilagođene mladima", dati "poticaje za kupovinu prve nekretnine", pa "provoditi program subvencioniranja stambenih kredita" i tako se lažna obećanja naših vrlih, prehrabrih i prepoštenih mogu nabrajati unedogled.

Ludilo je išlo čak dotle da se obećavao i povratak "omladinskih radnih akcija". Danas, dvije godine nakon svih ovih silnih obećanja, vlast najprije bježi i od priče o problemima mladih, a kamoli da šta konkretno uradi!? - pita Bandić.

Dodaje kako je dovoljno pogledati budžet Kantona Sarajevo za 2024. godinu, gdje je za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih izdvojeno tek 500 000 KM, "da vam bude jasno koliko uopće ovu vlast interesuju mladi ljudi i njihovi problemi". 

Podsjetio je i na dosadašnje politike stranaka "Trojke" i bazične principe na kojima oni grade svoj odnos prema mladima.

- Naime, prema zakonskoj legislativi studenti koji polože sve ispite iz prethodne godine sa prosjekom ocjena iznad 8.0 oslobođeni su plaćanja školarine. Zaista hvale vrijedna aktivnost, motivirajuća, da se najboljim studentima olakša finansijski teret školovanja.

Vlada KS je 2023. izmanipulisala studente i nije izvršila povrat novca, zamislite apsurda, zbog neusklađenosti propisa i procedura koje je sama propisala.

U konačnici, nakon pritiska javnosti, studenti su primorali Skupštinu KS i ishodovali odluku koja im je omogućila povrat školarine.

Stranke "Trojke", i ako su imale neke politike od kojih bi mladi imali stvarnu korist, potpuno su obesmislile kroz komunikaciju sa mladima, na način da im nešto obećaju, a nakon toga se potrude da obećano ne ispune.

Ukoliko ispune, onda je to isključivo prinudnim putem i pod znatno drugačijim i težim uvjetima, što u konačnici mlade opredjeljuje da mjesto za život traže van BiH.

Propisivanje prava za povrat upisnine - školarine ili definisanje uvjeta i kriterija za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih predstavlja ozbiljnu ponudu koja ih može motivirati da ne napuštaju ovu prelijepu zemlju.

Naknadno mijenjanje uvjeta, kriterija i procedura, koji mladima otežavaju realizaciju ponuđenih prava, uzrokuje opće nepovjerenje mladih, a i cijelog društva u vlast.

Takvim postupcima sigurno nećemo uspostaviti pravedan sistem vlasti i nećemo omogućiti građanima pravnu i svaku drugu sigurnost, a u konačnici nećemo osigurati sigurno i ugodno mjesto za življenje.

VEZANI TEKST - "Ministar i Uk daju samo šuk", "Uk(leta) Vlada"...: Mladi došli premijeru KS pod prozor tražiti obećane subvencije za stan

Naprotiv, ova vlast, putem političke moći, igra se sa mladima i sa studentima te stvara jednu opću nesigurnost i nepovjerenje u institucije sistema - kazao je Bandić dodajući da će, u međuvremenu, naša djeca sreću tražiti drugdje i ići tamo gdje će moći naći posao bez štele, gdje će moći živjeti od svoga rada i gdje ih neće lagati i varati "raznorazni opskurni likovi koji su obrazovanje gradili na prevarama i sumnjivim fakultetima, a karijere na lažima".

- Kada živite pod vlašću koju su najprljavijim antidemokratskim postizbornim inžinjeringom kreirali stranci, iluzorno je očekivati da će ta vlast raditi u vašem interesu i da će se baviti potrebama vaše djece. "Trojki" su na svakom koraku preče potrebe "biznismena" u Posušju ili Laktašima, nego sarajevske djece. Samo ne slušajte šta vam govore, već pratite šta konkretno rade, odnosno gdje idu naše pare i sve će vam se samo kazati - kazao je, između ostalog, zastupnik Stranke za BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.