open-navfaktor-logo
search
Američki general
"Balkan je dio nadmetanja velikih sila, stvari se neće popraviti same od sebe"
Kada je osoba kalibra i kvaliteta kao Palmer, to je također signal, koji svi mogu da protumače - da se ne radi o rutinskom popunjavanju mjesta, već o ličnosti od velike vrijednosti. Sve u vezi sa njim je pozitivno
26.09.2019. u 10:10
get url
text

Nedavno imenovanje  Matthewa Palmera za specijalnog izaslanika State departmenta za Zapadni Balkan, pokazuje koliko je američkoj diplomatiji važno nalaženje rješenja za dugotrajno pitanje odnosa Srbije i Kosova, smatra general američke vojske u penziji Banjamin Hodges, koji je veoma angažovan u vezi sa tim pitanjem.

U razgovoru za Glas Amerike, Hodges je također pozdravio obnovljena nastojanja SAD-a da doprinese rješavanju ne samo zamršenih odnosa Srbije i Kosova, već i stabilizaciju šireg regiona, ukljujući Bosnu i Hercegovinu, kao i učvršćivanje evropskog puta Sjeverne Makedonije.

General Hodges učestvovao je na godišnjoj konferenciji Centra za analizu evropske politike sa sjedištem u Washingtonu. Prvo pitanje koje smo mu postavili odnosilo se na važnost postavljenja zamjenika pomoćnika državnog sekretara, Palmera za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan. Hodges smatra da to imenovanje naglašava odlučnost američke strane da se riješi naizgled nerješivi spor.

-Palmerovo imenovanje važno je iz dva razloga. Prvo, dokaz je ozbiljnosti odnosa Amerike prema regionu. Kada SAD upućuje specijalnog izaslanika to je poruka svim stranama da nam je stalo da pomognemo rješavanju pitanja. A kada je osoba kalibra i kvaliteta kao Palmer, to je također signal, koji svi mogu da protumače - da se ne radi o rutinskom popunjavanju mjesta, već o ličnosti od velike vrijednosti. Sve u vezi sa njim je pozitivno- kazao je Hodges. 

Prema njegovim riječima, cjelokupan region Zapadnog Balkana je izuzetno važan:

-Region je dio nadmetanja velikih sila. Smatram da Moskva preduzima koliko god može da teren ostane nestabilan. Nije zainteresovana za bilo kakvo stabilizovanje regiona. Sjedinjene Države bez sumnje moraju da se angažuju. Stvari se neće same od sebe popraviti - kaže Hodges.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.