open-navfaktor-logo
search
Razočarenje zbog presude
Bačiću u Zecovima pobili cijelu porodicu: Mi 31 godinu izdržavamo kaznu, a njima 105 dana zatvora za jednog ubijenog
Prvostepeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine izreklo je danas, nakon skoro devet godina suđenja, presudu za 150 ubistava, mučenja, seksualna zlostavljanja i druga nečovječna djela nad civilima prijedorskog sela Zecovi.  
22.12.2023. u 16:12
get url
text

VEZANI TEKST - Peterici optuženih za ubistva i zločine u prijedorskim Zecovima 59 godina zatvora, šesterica oslobođena

Od 11 optuženih, osuđeno je njih pet, dobili su ukupno 59 godina zatvora, dok je šest oslobođeno. Niti jedan od optuženih nije se pojavio na izricanju presude. Za neke od njih čak ni advokati ne znaju gdje su. 

Dušan Milunić osuđen je na 12 godina zatvora, Zoran Stojnić na osam godina, Zoran Milunić na 14 godina, Ljubiša Četić na pet godina i Ilija Zorić na 20 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti, odnosno za krivična djela koja uključuju ubistva, progone, silovanja, mučenja, zatvaranja u logore.

{$galerijaFotografija}

Izricanju presude prisustvovali su preživjeli članovi porodica žrtava iz Zecova. Među njima bio je i Fikret Bačić čiji je život stao u ljeto 1992. godine kada mu je pobijena cijela porodica, 29 žena i djece Bačića, brat i stričević, ukupno 31. Fikretova supruga, majka, brat, bratova djeca… Ubijena su i Fikretova djeca. Sin Nermin imao je 12 godina. Kćerka Nermina bila je šest godina mlađa. Ubijen mu je i dvogodišnji bratić Ernest. Njihova tijela nikada nisu nađena.

Fikret je slučajno preživio jer je radio u Njemačkoj. Od tog dana 1992. godine, radi samo jedno. Traga za njima kako bi ih pokopao, kako bi znao gdje im je mezar.

VEZANI TEKST - Šest sinova i muža majke Have četnici su na njene oči odveli od ručka, našla ih je u Tomašici

- Šta komentarisati. Sjedeći u sudnici sam računao, za jednog ubijenog 105 dana zatvora. Poštovani gospodine Maksumiću i Sudsko vijeće, ovo je žalosno, iako je ovo historijski dan da je neko odgovarao za zločine u Zecovima. Pitao bih Sud, Tužilaštvo i sve institucije koje se bave pitanjem provenjem ratnih zločinaca, ekshumacijama, kada će taj proces biti okonačan. Mi već 31 godinu smo osuđeni i 31 godinu izdržavamo kaznu, jer su zločinci dokazali van razumne sumnje da mi nismo trebali biti u tom vremenu, na tom mjestu, nismo se smjeli zvati drukčije. Govorim u ime svih žrtava BiH, nas je 7.700 koji tragamo za posmrtnim ostacima, dosta ih je preselilo na bolji svijet, nisu dočekali da pronađu ostatke. Meni lično ova presuda ne znači ništa, očekivao sam od Tužilaštva i Suda da će izvući informacije o masovnim grobnicama za 640 Prijedorčana koje tražimo. Iako je Tužilaštvo dokazalo da četiri optužena znaju za grobnicu, nisu uspjeli dalje od toga.   

Prije izricanja presude znam za neke da su se sklonili, omogućilo im je Tužilaštvo i Sud, samo što im nisu rekli sklonite se. Najvjerovatnije su se sklonili u Srbiju i najvjerovantije žive kao ljudi nagrađeni za Zecove - rekao je Fikret Bačić.  

I Vahida Behlić danas je bila u sudnici. Traga za posmrtnim ostacima majke Fatime i svih članova porodice Bačić. Njema majka sklonila se iz šume u kuću Bačića jer joj je bilo hladno i tu je i ubijena. Voljela bi kaže da sazna gdje joj je majka pokopana i svi ostali Bačići, da nađu posmrtne ostatke. Čekaju već 31 godinu. 

Vahida Behlić (Foto: Damir Hodžić) 

Tog 23. jula 1992, četnici su na oči majke Have Tatarević iz Zecova, odveli od ručka njenih šest sinova i muža lokalnim putem. Tada ih je posljednji put vidjela.

- Taj dan su jeli za stolom. Došli su i odveli ih do mesnice. Prvo je išao moj muž, a za njim i moji sinovi. Rekli su da će se vratiti odmah. Međutim, ni nakon pet dana nije ih bilo. Za to vrijeme pljačkane su kuće, odvođena stoka - pričala je majka Hava.

Hava je za svojim sinovima i mužem, Muharemom, Senadom, Sejadom, Nihadom, Zilhadom, Zijadom i Nishadom tragala 22 godine. Njihovi posmrtni ostaci su pronađeni u aprilu 2014. godine, u najvećoj masovnoj grobnici na ovim prostorima, u Tomašici. Ukopani su u julu iste godine.

Za zločine u Zecovima bili su optuženi Dušan Milunić zvani Bizon, Radomir Stojnić zvani Grom, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Uroš i Rade Grujčić zvani Gruja, Zdravko Antonić zvani Liko i Rajko Gnjatović nadimka Aćim.

DSC_5508.JPG
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.