open-navfaktor-logo
search
Obraćanje povodom 4. jula
Ambasador Murphy: Nismo odlučno reagirali 90-tih, ali SAD je sada u Bosni i Hercegovini
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael Murphy obratio se večeras povodom 4. jula, Dana nezavisnosti SAD-a. Prijem koji se tim povodom tradicionalno održava u Ambasadi otkazan je zbog snažnog nevremena koje je pogodilo Sarajevo. 
06.07.2023. u 19:59
get url
text
Michael Murphy
Michael Murphy

Dok su SAD i veliki dio Evrope osamdesete ispraćali uz optimizam, građani BiH, kazao je Murphy, suočavali su se sa mnogo drugačijom i mračnijom stvarnošću – kakvu mnogi u Americi i na Zapadu nisu željeli da vide. 

- Nismo odlučno reagirali kada je etnonacionalistička retorika dosegla opasne razmjere na Balkanu. A kada je došao rat, kada se ovaj grad našao pod opsadom, kada smo vaše strahote gledali na TV ekranima u svom dnevnom boravku, posredstvom tog istog CNN koji je rođen osamdesetih, nismo se odmah odazvali vašim pozivima. Oklijevali smo…predugo. Vremenom smo ipak djelovali. Tragedija je da je bilo prekasno da bismo spasili hiljade života, uključujući i žrtve genocida u Srebrenici. Ali, kada smo reagovali, reagovali smo odlučno - poručio je.  

Dejtonskim mirovnim sporazumom, kojem su posredovale Sjedinjene Države, okončan je rat koji je trajao od 1992. do 1995. godine. Prema riječima ambasadora SAD-a on niti je bio niti jeste savršen sporazum. Danas se, kaže, Dejton preispituje, namjerno pogrešno tumači i okrivljuje za stalne etničke podjele u zemlji.

- Ovo posljednje predstavlja zamjenu teza, odnosno uzroka i posljedice, ali jeste istina da su politički lideri ove zemlje prokockali obećani mir. Odabrali su da stalno iskorištavaju i naglašavaju podjele u ovoj zemlji. Bez obzira na to, Dejtonski mirovni sporazum zaustavio je krvoproliće i spasio živote. To je, dame i gospodo, činjenica, a na alternativu, a to znači više smrti i razaranja, užasno je čak i pomisliti.

Odbrana mira i demokratije, osiguranje prosperiteta i zacjeljivanje rana nikada neće prestati. Da parafraziram predsjednika Ronalda Reagana, to su generacijski izazovi. Izazovi za koje smo se nadali da će svijet prevazići nakon Hladnog rata krajem osamdesetih i danas su bolno vidljivi – od žestoke ruske agresije na Ukrajinu, do rasta neliberalnih, antidemokratskih političkih pokreta širom zapadnog svijeta.

Isto tako, današnje osporavanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i multietničkog karaktera Bosne i Hercegovine nemoguće je negirati. Od izbornih nepravilnosti i korupcije, huškanja na rat, negiranja genocida do aktivnosti NSRS-a od 26. juna – tenzije su jasne, a za mnoge građane BiH, sličnost sa predratnom historijom zemlje je uznemirujuća. Ali jedna stvar jeste drugačija. Sjedinjene Države su tu - poručio je, između ostalog, Murphy.

Dodaje da danas nijedna druga zemlja nije kao mi toliko posvećena BiH, njenim institucijama, organizacijama, njenoj mladosti i budućnosti unutar euroatlantske zajednice zemalja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by U.S. Embassy BiH (@usembassybih)

- Ovaj tim Amerikanaca i njihovih kolega iz BiH koji su vam domaćini danas, neumorno radi svakodnevno kako bi pomogao građanima ove zemlje da ostvare svoje težnje ka mirnoj, demokratskoj, prosperitetnoj i sigurnoj Bosni i Hercegovini u kojoj se glasovi birača pošteno zbrajaju, u kojoj se vrednuje naporan rad, u kojoj su političari odgovorni pred građanima i zakonom i u kojoj privreda može napredovati.

Naša posvećenost ovakvoj budućnosti, naša spremnost da glasno govorimo u njenu korist kada je drugi osporavaju i naše shvatanje da se napredak postiže korak po korak, a ne jednim velikim, utopijskim skokom u ponor lišen realnosti, ne odgovara uvijek nekim političkim akterima u zemlji, posebno kada se naša posvećenost mirnoj, demokratskoj i sigurnoj budućnosti kosi sa njihovim uskim političkim interesima.

Ali posvećenost Sjedinjenih Država BiH nije posvećenost nekom političkom lideru ili stranci - mi smo posvećeni građanima ove zemlje. To se nije niti će se promijeniti, poručio je, između ostalog, Murphy. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.