open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Ambasada SAD-a: Zaključci i zakon usvojeni jučer u NSRS-u su direktan napad na državnu strukturu BiH i Dejton
Faktor
29.03.2024. u 19:07
get url
text
Ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy
Ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy
Zaključci i zakon koje su Milorad Dodik i njegovi partneri u vladajućoj koaliciji RS-a jučer progurali kroz Narodnu skupštinu RS-a predstavljaju direktan napad na državnu strukturu Bosne i Hercegovine i Dejtonski mirovni sporazum, saopćila je Američka ambasada u Bosni i Hercegovini.
- Kao što Dodik i njegovi ortaci često rade, pokazali su prezir prema demokratiji i političkom pluralizmu koristeći nečuven jezik u obraćanju članovima Skupštine koji su se suprotstavili tim mjerama. Nažalost, ovo je u skladu sa tekućom kampanjom Dodika čiji je cilj lišavanje građana RS-a njihovih temeljnih prava i sloboda.
Nije iznenađujuće da su Dodik i njegove ulizice napali ono što je nedavno učinio visoki predstavnik s ciljem jačanja integriteta izbornog procesa, jer slobodni i fer izbori jesu egzistencijalna prijetnja strankama koje se oslanjaju na prevaru da bi se održale na vlasti - naveli su u saopćenju.
Dodali su da bi Nacrt Izbornog zakona RS-a koji je usvojen jučer uzurpirao državne nadležnosti i stvorio paralelni izborni sistem.
- To je još jedan primjer destruktivne, antidejtonske politike Dodika koja stoji na putu integraciji Bosne i Hercegovine u euro-atlantske institucije. I nemojte se zavaravati, napredak koji je Bosna i Hercegovina nedavno ostvarila u procesu evropskih integracija, iako je dobrodošao, ostvaren je uprkos, a ne zahvaljujući Dodiku.
Ako Dodik želi olakšati zatvaranje Ureda visokog predstavnika i ubrzati integraciju BiH u evropske institucije, može to uraditi angažovanjem u konstruktivnim pregovorima čiji je cilj postizanje koncenzusa i kompromisa, kao i prihvatanjem reformi koje su u skladu sa evropskim standardima, umjesto što im se opire politikom blokiranja, ucjena i maltretiranja - istakli su iz Američke ambasade.
Naglasili su da je jučerašnja sjednica NSRS-a još je jedan dokaz da Dodiku nije stalo do ljudi u ovoj zemlji, uključujući stanovnike RS-a i da je spreman žrtvovati prosperitet svojih birača za sopstvene političke i finansijske interese.
- Sjedinjene Države daju čvrstu podršku teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine i nastavit će koristiti sredstva kojima raspolažu kao odgovor na antidejtonsko djelovanje - zaključili su u saopćenju.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.