open-navfaktor-logo
search
NATO standardi
Ahatović o značaju vježbe na Manjači: OSBiH su cilj svima koji vode antidržavnu politiku finansiranu iz Rusije
U kasarni Mika Bosnić na Manjači, ozvaničеn је početak vježbe "Kombinovani napor 22". Bataljonska grupa lake pješadije (BGLP), oko 800 pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine će tokom petodnevne vježbe biti ocijenjena po (NEL-2) NATO Konceptu operativnih sposobnosti (OCC E&F) sa ciljem provjere dostignutog nivoa obučenosti, te njihove spremnosti i sposobnosti djelovanja u multinacionalnom okruženju po NATO standardima.
21.09.2022. u 09:55
get url
text

VEZANI TEKST - Na Manjači počela vojna vježba Oružanih snaga BiH "Kombinovani napor 22"

Deklarisane jedinice OSBiH, podsjeća vojni analitičar Nedžad Ahatović, od 2019. godine uspješno su prošle tri nivoa ocjenjivanja SEL-1 i SEL-2 od strane ocjenjivača iz OSBiH i NEL-1 od strane ocjenjivača iz NATO-a i partnerskih zemalja.

- Ovom vježbom ispituje se konačna interoperabilnost OSBiH sa snagama NATO-a, što ako prođe dobro u što lično ne sumnjam, predstavlja znak da se OSBiH mogu pridružiti NATO-u u njegovim borbenim i mirovnim misijama. Procjenu jedinice će izvršiti evaluatorski tim sačinjen od 20 ocjenjivača iz zemalja NATO-a i Partnerstva za mir i 50 ocjenjivača iz Oružanih snaga BiH. Ovako deklarisana jedinica OSBiH pridružila bi se bazenu snaga sa više od 13.000 vojnika iz 15 partnerskih zemalja te bi bila najveća i najbrojnija jedinica certificirana po NATO-ovom Konceptu operativnih sposobnosti. Ova vježba zajedno sa vježbom "Brzi odgovor 21" koje su OSBiH izvele sa jedinicama Armije SAD-a prošle godine, je najznačajnija vojna aktivnost Bosne i Hercegovine na njenom putu ka članstvu NATO-u - kaže Ahatović za Faktor. 

Time se, naglašava on, Bosna i Hercegovina u vojnom smislu jako približava NATO-u, što je logično izazvalo nervozu među političkim krugovima u entitetu RS.

- Posebnu nervozu u političklim krugovima u RS-u, ali u našim susjednim zemljama izaziva činjenica da niti jedna zemlja do sada nije deklarirala ovoliku formaciju, a trenutno 20 zemalja je uključeno u ovaj program NATO-a. To pokazuje na koliko visokom nivou obučenosti se nalaze OSBiH, a na primjeru Ukrajine vidimo da prije svega obučenost u modernom sukobu predstavlja osnovnu prednost na bojištu, pa tek onda dolaze savremena borbena sredstva.  

OSBiH su inače cilj svima onima koji u BiH vode antidržavnu politiku potaknutu i finansiranu iz vana, odnosno najvećim djelom iz Ruske Federacije. Protagonisti tih stranih utjecaja u BiH ne dozvoljavaju OSBiH da se moderniziraju, žele da ih raspuste i proglašavaju ih nepotrebnim i svode njihovu ulogu na civilnu zaštitu i počasni stroj. OSBiH i Ministarstvo odbrane BiH su svima njima sa ovom aktivnošću začepili usta i dokazali im da su spremni i sposobni da brane državu rame uz rame sa partnerskim i NATO snagama. Bez obzira na sve poteškoće i nedostatak opreme, svi oni koji bi da destabiliziraju BiH moraju da vode računa o potencijalima koje BiH ima u vojnom smislu, što će sa najavljenom vojnom pomoći SAD-a i drugih prijateljskih zemalja poput Turske biti još više uvećane - zaključuje Ahatović.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.