open-navfaktor-logo
search
Strategija odbrane
Ahatović: Nervoza Srbije raste kako se BiH približava EU i NATO-u
Nije ovo nikakva nepoznanica i nije ništa novo u načinu kako Srbija tretira region i Srbe koji žive van Srbije. To isto je govorio u medijima i bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije Diković još 2016. godine
26.12.2019. u 15:01
get url
text

Strategija odbrane i nacionalne sigurnosti Republike Srbije u kojoj se prvi put govori o "ugrožavanju sigurnosti srpskog naroda ma gdje on živio, da je automatski ugrožena i sigurnost Srbije", prema mišljenju vojnog analitičara Nedžada Ahatovića, samo je još jedna u nizu prijetećih poruka visokih političkih zvaničnika Srbije, prvenstveno Sarajevu.

-Nije ovo nikakva nepoznanica i nije ništa novo u načinu kako Srbija tretira region i Srbe koji žive van Srbije. To isto je govorio u medijima i bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije Diković još 2016. godine. Ono što Srbija radi u smislu naoružavanja i usvajanja novih vojnih strategija i doktrina pokazuje da oni ne odustaju da vojnim putem rješavaju sporove sa svojim susjedima. Takva retorika ukazuje da Srbija neće dopustiti bilo kakvo političko rješenje koje će ići u negativnom smjeru iz perspektive Srbije, u vezi sa Kosovom, ili danas-sutra sa našim entitetom RS. Na žalost Vulina, Vučića ili njihovog glavnog ideologa i vođe Šešelja, Srbija ne može više da predominantno odlučuje o svim bitnim pitanjima u državama regiona - kaže za Faktor Ahatović.

Nervoza zvaničnog Beograda, pojašnjava dalje, sve više se povećava sa približavanjem BiH prema EU i NATO-u, a posebno nakon slanja Programa reformi BiH u Brisel.

-Međutim i pored opremanja Vojske Srbije modernim oružanim sredstvima koje je sprovedeno u posljednjih pet godina, oni to što najavljuju nisu u stanju uraditi jer to logistički ne mogu izdržati. Srbija može započeti, ali ne može završiti niti jedan sukob u regionu. To znači da bi Ruska Federacija bila ta koja bi taj sukob najvjerovatnije završila, ukoliko bi do njega eventualno došlo - navodi on dodajući kako se tu ustvari i krije suština te priče oko famozne zaštite Srba van Srbije, koja je apsolutno deplasirana.

Srbija sa svim državama u regionu uključujući i Kosovo, zaključuje Ahatović, mora da razvija ravnopravne i bilateralne odnose, a ne da glumi policajca na Balkanu jer za to nema ni ekonomske, ni vojne, a još manje moralne kapacitete.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.