open-navfaktor-logo
search
Ubijeno više od 34.000 ljudi
Ne plaši se hapšenja: Netanyahu tvrdi da nijedna presuda Međunarodnog krivičnog suda neće utjecati na postupke Izraela
AUTOR: Anadolu Agency
26.04.2024. u 22:32
get url
text
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u petak da bilo kakva presuda Međunarodnog krivičnog suda (MKS) neće utjecati na postupke Izraela, prenosi Anadolu.
Netanyahu je to izjavio u jeku medijskih navoda u Izraelu, koji ukazuju na mogućnost da MKS izda međunarodne naloge za njegovo hapšenje.
- Prijetnja da se zarobe vojnici i zvaničnici jedine demokratije na Bliskom istoku i jedine jevrejske države na svijetu je nečuvena - napisao je Netanyahu na platformi X.
Naglasio je da će Izrael nastaviti svoj rat i da pod njegovim vodstvom "nikada neće prihvatiti bilo kakav pokušaj MKS-a da potkopa njegovo inherentno pravo na samoodbranu".
Međutim, do sada nije napravljen nikakav pomak u jeku međusobnih optužbi za neuspjeh u postizanju razmjene zarobljenika i prekida vatre u Gazi.
Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra. Od tada je u enklavi ubijeno više od 34.350 Palestinaca.
Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.
Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.