open-navfaktor-logo
search
Dok se rat širi na Rafah
Biden izrazio "čeličnu" podršku Izraelu u govoru o antisemitizmu
Tokom svog govora sjećanja na Holokaust, Biden je ponovio izraelsku propagandu koju su zvanično opovrgli i razotkrili izraelski mediji i sami Izraelci
AUTOR: Faktor/Al Jazeera/Quds News Network
07.05.2024. u 22:26
get url
text
Foto: Screenshot/X
Foto: Screenshot/X
Američki predsjednik Joe Biden iskoristio je govor o antisemitizmu kako bi dobio podršku za Izrael, ponavljajući svoju "čeličnu" podršku, iako se izraelski rat u Gazi prijeti proširiti na Rafah, za šta humanitarni radnici kažu da bi bilo katastrofa za civile.
Govor također dolazi u trenutku kada se Bidenova administracija suočava s demonstracijama protiv rata na univerzitetskim kampusima širom zemlje, od kojih se on ranije distancirao i optuživao da naginju antisemitskoj retorici. I jevrejska i arapska zajednica izvijestile su o porastu diskriminacije od početka rata.
- Ne 75 godina kasnije, već samo sedam i pol mjeseci kasnije (nakon napada Hamasa 7. oktobra), a ljudi već zaboravljaju, već zaboravljaju, da je Hamas pokrenuo ovaj teror, da je Hamas bio taj koji je brutalizirao Izraelace, da je Hamas uzeo i dalje drži taoce - rekao je Biden, te dodao:
- Nisam zaboravio, kao ni vi. I nećemo zaboraviti.
Tokom svog govora sjećanja na Holokaust, Biden je ponovio izraelsku propagandu koju su zvanično opovrgli i razotkrili izraelski mediji i sami Izraelci.
Iskoristio je ovu retoriku da prikupi podršku Izraelu i opravda genocid u Gazi, optužujući Hamas da je 7. oktobra napao s ciljem da "zbriše jevrejski narod s lica zemlje".
- Ne 75 godina kasnije, već samo 7,5 mjeseci kasnije... - rekao je američki predsjednik uporedivši Holokaust sa 7. oktobrom.
Prije 75 godina, Izrael je uspostavio svoju državu tako što je ubio hiljade Palestinaca i etnički ih očistio uspostavljajući jevrejska naselja.
Biden je potpuno zanemario više od 35.000 Palestinaca koje je Izrael ubio od 7. oktobra.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.