open-navfaktor-logo
search
Tel Aviv
Stotine Izraelaca protestima traži da vlada potpiše sporazum o prekidu vatre
Porodice izraelskih talaca u Pojasu Gaze i drugi građani okupili su se u večernjim satima u ulici Menachem Begin ispred zgrade Ministarstva odbrane u Tel Avivu u znak protesta zbog napada izraelske vojske na grad Rafah
AUTOR: Anadolija
07.05.2024. u 22:35
get url
text
FOTO: Anadolija
Nakon što je Hamas objavio da je prihvatio sporazum o prekidu vatre i međusobnoj razmjeni zarobljenika s Izraelom, brojni Izraelci su održali proteste na više lokacija, zahtijevajući od vlade da potpišu sporazum o prekidu vatre, javlja Anadolija.
Porodice izraelskih talaca u Pojasu Gaze i drugi građani okupili su se u večernjim satima u ulici Menachem Begin ispred zgrade Ministarstva odbrane u Tel Avivu u znak protesta zbog napada izraelske vojske na grad Rafah.
Grupa od oko 200 građana držala je transparente na kojima je pisalo "Sporazum je na stolu, potpišite ga", "Nijedna cijena nije prevelika za oslobađanje talaca", "Dosta je bilo" i "Napad na Rafah je ubijanje talaca".
Okupljeni Izraelci su također uzvikivali slogane "Dovedite sve taoce", "Dogovor sada" i "Potpišite sporazum".
FOTO: Anadolija
Demonstranti su zapalili vatru na kovčegu koji simbolično predstavlja izraelske taoce u Pojasu Gaze, nakon čega je izraelska policija ugasila vatru na kovčegu.
Izraelci su povremeno za saobraćaj zatvarali ulicu ispred Ministarstva odbrane, što je rezultiralo dugim kolonama vozila. Izraelska policija nije intervenisala tokom protesta da bi se okupljeni na kraju razišli bez incidenata.
Izraelska vojska je rano u utorak saopštila da su njene snage preuzele kontrolu nad palestinskom stranom graničnog prelaza Rafah.
Nakon najave palestinske grupe Hamas o prihvatanju katarsko-egipatskog prijedloga o prekidu vatre u Gazi, izraelski ratni kabinet odlučio je nastaviti operaciju u Rafahu kako bi izvršio, kako je naveo, "vojni pritisak na Hamas kako bi napredovali u oslobađanju talaca i drugim ratnim ciljevima".
Izraelska vojska izdala je hitnu naredbu za evakuaciju Palestinaca u istočnim četvrtima Rafaha i pozvala ih da se presele u grad Al-Mawasi na jugu Gaze.
Rafah je dom za više od 1,5 miliona raseljenih Palestinaca koji su se sklonili od rata koji je pokrenuo Izrael nakon napada Hamasa 7. oktobra u kojem je ubijeno skoro 1.200 ljudi.
Od tada je u izraelskim napadima ubijeno više od 34.700 Palestinaca, uglavnom žena i djece, te je izazvana humanitarna katastrofa.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.