open-navfaktor-logo
search
Kantonalna Skupština
Nakon pokušaja ubistva nastavnika u Lukavcu: S novom školskom godinom tri ključne promjene u školama u TK
Skupština Tuzlanskog kantona (TK) usvojenim zaključkom zadužila je resorno ministarstvo i Vladu TK da što prije završe započete aktivnosti na uvođenju fizičkog osiguranja u školama i uvođenju videonadzora.
24.07.2023. u 20:34
get url
text
Premijer Halilagić na sjednici Skupštine TK
Premijer Halilagić na sjednici Skupštine TK

Radna grupa koju je formirala Vlada pripremila je set sa više od 50 mjera kao odgovor na pokušaj ubistva nastavnika u Osnovnoj školi Lukavac Grad. Podsjećamo, pomoćnik direktora i nastavnik engleskog jezika u Osnovnoj školi Lukavac Grad Nedim Osmanović 14. juna ranjen je u vrat hicem iz pištolja u prostorijama ove škole. Počinitelj je bivši učenik ove škole, koji još nema navršenih 14 godina.

- Radi se kratkoročnim, srednjoročnim i dugoročnim mjerama koje moramo provesti kako bismo podigli na viši nivo sigurnost u škola i podigli obrazovni sistem na viši nivo. Dvije mjere su postavljene kao uvjet svima nama, a to su fizičko i tehničko osiguranje, odnosno videonadzor. Za videonadzor smo u kapitalnim izdacima već izdvojili više od 300 hiljada KM - kaže premijer TK Irfan Halilagić.

Prema riječima ministra obrazovanja i nauke TK Ahmeda Omerovića, još jedna novina koja će biti uvedena je obaveza roditelja da sarađuju sa školom s ciljem prevencije neprihvatljivog ponašanja kod učenika te će roditelji imati obavezu da se staraju o tome da se učenici pridržavaju kućnog reda u školama.

- Sankcije već postoje u slučaju da roditelji dijete ne upišu u osnovnu školu. Na istom principu su zamišljene i kazne ukoliko roditelji ne sarađuju sa školom. O kaznama će odlučivati inspektor za obrazovanje, a one mogu iznositi od 500 do 1.500 KM - pojasnio je ministar Omerović.

Prava i obaveze roditelja bit će dodatnuo uređeni podzakonskim aktima, koje će naknadno donijeti Ministarstvo obrazovanja i nauke TK, dok će za fizičko i tehničko osiguranje Vlada TK pripremiti poseban propis kojim će se urediti ova oblast.

- Posebnu pažnju u narednom periodu moramo posvetiti popuni radnih mjesta u školama, da bismo bili spremniji na detektiranje problema i sprečavanja nasilničkog ponašanja među učenicima - kaže Mirela Memić, zastupnica opozicione Socijaldemokratske partije (SDP).

Zastupnik SDA Muamer Zukić rekao je da su kod razgovora o kažnjavanju roditelja ključni podzakonski akti.

- Podzakonski akti koji normiraju postupanje prema roditeljima doći će ponovo na Skupštinu TK. Želimo zaštititi djecu i sve nas od neodgovornih pojedinaca, ali s druge strane da zaštitimo pojedince od sistema - zaključio je Zukić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.