open-navfaktor-logo
search
Po dvanaesti put
Krenula Biciklistička karavana prijateljstva Mostar – Vukovar
AUTOR: Fena
28.04.2024. u 10:45
get url
text
Biciklistička karavana
Biciklistička karavana
FOTO: Fena
Iz Mostara je u nedjelju za Vukovar krenula 12. po redu Biciklistička karavana prijateljstva Mostar - Vukovar, a organizatori ističu kako je sve spremno za polazak biciklista prema Gradu Heroju.
Biciklističkom karavanom prijateljstva Mostar-Vukovar biciklisti iz Mostara zaputit će se na put od 500 kilometara sve do Grada Vukovara, a njihov povratak planiran je u četvrtak, 2. maja, nakon posjete Borovu Selu gdje će prisustvovati komemoraciji za 12 poginulih hrvatskih policajaca 1991. godine.
Prijateljstvo između gradova Mostara i Vukovara bit će još jednom povezano neraskidivom vezom i to ne samo Mostara i Vukovara, već i svih onih mjesta kroz koje prolazi karavana, kao i gradova koji su domaćini karavane, Kiseljak, Žepče, Orašje i Županja.
- Ovo je 12-ti put kako putujemo za Grad Vukovar i pravimo poveznicu mira i prijateljstva zbog čega smo ponosni što je ovaj događaj došao na ovako visok nivo. Gradovi Vukovar, Županja i Mostar, kao i općine Kiseljak, gdje će nas ove godine dočekat i predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara s načelnikom, kao i Žepče svake godine aktivno učestvuju u organizaciji, tako da podrška nije izostala ni ove godine - kazao je Toni Zorić, predsjednik Udruženja HerzegovinaBike.
Po njegovim riječima, svake godine ograniči se broj učesnika – biciklista do 30 zbog povratka nazad autobusima s tim da im se priključe i biciklisti drugih gradova pa je to velika karavana dok se dođe u Vukovar gdje ih dočekaju domaćini i ugoste.
Karavana biciklista krenula je tradicionalno 28. aprila s trga Hrvatskih velikana iz Mostara, a ispratili su ih kolege i prijatelji, te gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić i ministar unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona Marijo Marić.
Mostarski gradonačelnik je istakao da je ova tradicija ujedno lijepa poruka prijateljstva i zajedništva, ali i da se nikad više ne ponovi ono što se dogodilo devedesetih.
- Grad Vukovar je bratimljen s Gradom Mostarom i sličnu sudbinu su devedesetih dijelili te su odnosi ova dva grada na visokom nivou - podsjetio je Kordić.
Marijo Marić, ministar unutarnjih poslova HNK, čiji pripadnici osiguravaju karavanu, je poručio kako se karavana prijateljstva nikako ne smije posmatrati izvan tog konteksta, a to je događaj 1991. godine kada su poginula dvanaestorica hrvatskih policajaca i dali svoj život za Domovinski rat.
- Kada se posmatra s tog aspekta vidi se da su ostvarene sve policijske vrijednosti koje nastojimo sačuvati i njegovati i ono što predstavlja simbol policajca u društvu - zaključio je Marić.
Grad Vukovar kao najznačajniji domaćin u cijeloj ovoj organizaciji koji je potvrdio domaćinstvo i spreman je i ove godine dočekati svoje prijatelje iz Mostara.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.