open-navfaktor-logo
search
Upućena inicijativa
Klinika za ginekologiju KCUS-a: Bezbolan porod pacijenticama dostupan 24 sata dnevno
Sve pacijentice ukoliko nemaju medicinske kontraindikacije se mogu poroditi u epiduralnoj anesteziji na našoj klinici, kažu na GAK-u
AUTOR: A.G.-Z.
28.04.2024. u 09:06
get url
text
Zastupnice SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo Jelena Pekić i Belma Kapo uputile su inicijativu da se uspostavi usluga bezbolnih ginekoloških intervencija i bezbolnih prirodnih poroda za svaku ženu, te da bolnica u svoj protokol uvede pisanu proceduru za navedenu uslugu.
U obrazloženju inicijative zastupnice su navele da, prema iskustvima pacijenata i osoblja zdravstvenih institucija na području Kantona Sarajevo, najveći broj ginekoloških procedura u većini ustanova u KS rade se "na živo" (kiretaža, pobačaj, aspiracija, porod, epiziotomija...)
U većini razvijenih zemalja, navele su Pekić i Kapo, sama ova činjenica bi rezultirala nizom tužbi prema ustanovama koje ne žele pružiti ili pružaju uslugu anestezije / analgezije prilikom ginekoloških intervencija samo u pojedinim slučajevima.
- Svi ovi postupci se nad ženama izvode bez ikakvog objašnjenja o tome da taj postupak boli i da imaju opciju anestezije. Ne postoje okolnosti u kojima se smatra prihvatljivim da osoba doživi neliječenu, snažnu bol, podložnu sigurnoj intervenciji, dok se nalazi pod liječnickom skrbi.
Način na koji postupamo sa našim majkama, suprugama, kćerkama za vrijeme poroda je u direktnoj korelaciji sa socijalnim i ekonomskim blagostanjem jedne zajednice, odnosno društva.
Naprimjer, kiretaža se najčešće radi u "lokalnoj anesteziji" što ni u kom slučaju ne može biti dovoljna anestezija. S druge strane, bol kod poroda smatra se jednom od najjačih boli. Porod je kompleksan i individualan proces, a želje žena za analgezijom su različite. Bol je individualna te će intenzitet iste koji je nekoj ženi prihvatljiv drugoj stvoriti traumu za život - navodi se, između ostalog, u inicijativi.
Na inicijativu su odgovorili iz Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCUS-a. U odgovoru su naveli koje su usluge i procedure, u ovoj klinici, dostupne pacijenticama:
- Analgosedacija i TIVA (totalna intravenska anestezija) su dostupne za pacijente za eksploraciju uterusa i lizu placente, za šivanje epiziotomije, rupture medice, rupture vagine i cerviksa.
- Lokalna anestezija bez sudjelovanja anesteziologa izbor je ginekologa za intervencije koje se rade ambulantno ili kratkotrajne intervencije u porodajnoj sali.
 - Analgezije i lokalne anestezije (kao što su Lidokain) i potrebe za totalnom anestezijom su dostupni 24 sata na Klinici za ginekologiju i akušerstvo, prema procjeni ordinirajućeg ginekologa.
Lokalni anestetik kao što je Lidokain ima djelovanje od sat-sat i po što nam je dovoljno za male ginekološke intervencije.
- Sve pacijentice ukoliko nemaju medicinske kontraindikacije se mogu poroditi u epiduralnoj anesteziji (bezbolni porod) na našoj klinici. Ova procedura je dostupna pacijentima 24 sata dnevno.
Pisane procedure navedenih intervencija postoje i moraju biti potpisane od pacijenta i nadležnog ginekologa - kažu u GAK-u.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.