Agencija
za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine svake godine provodi analizu
kvalitete hrane koju jedemo. Direktor Agencije Džemil Hajrić kazao je za Faktor
da je prošle godine urađeno ukupno 2.839 laboratorijskih analiza na prisutnost ostataka pesticida.
Utvrđeno
je da 20 (0,70 posto) uzoraka nije u skladu sa važećim
propisima, a najčešća neusklađenost
utvrđena je u kategorijama "Voće i
njegovi primarni proizvodi" (14
neodgovarajućih uzoraka) i "Skrobno korijenje i gomolji" (jedan
neodgovarajući uzorak).
- Najčešće
utvrđena nesuklađenost u pogledu
nedozvoljene količine ostataka pesticida, kada se radi o voću su citrusi te jabučasto i koštuničasto
voće - kazao je Hajrić.
Napominje da je riječ
o rezultatima laboratorijskih analizama hrane prikupljenim
u svrhu procjene rizika te da iste uključuju uzorke hrane u svim fazama proizvodnje,
prerade, obrade i
distribucije,
odnosno ne radi se isključivo o uzorcima hrane koji su bili
dostupni krajnjem potrošaču.
- Usporedbom rezultata laboratorijskih
analiza hrane koje su najpouzdaniji pokazatelj zdravstvene ispravnosti i
kvalitete hrane evidentno je da građani Bosne i Hercegovine konzumiraju približno jednaku hranu, kao i građani
zemalja u našem
susjedstvu i Jugoistočnoj Evropi.
Višegodišnji
prosjek analiziranih uzoraka hrane pokazuje da oko 95 posto svih
uzoraka zadovoljava propisane parametre - naveo je Hajrić.
Iz Agencije
navode da hrana iz uvoza koja se stavlja na tržište BiH podliježe službenim
kontrolama zdravstvene ispravnosti i higijene nadležnih inspekcijskih tijela na granici prilikom uvoza, a sva hrana na
tržištu, bez obzira na to da li je
domaća ili uvozna, također podliježe službenim kontrolama koje provode mjerodavna inspekcijska tijela...
Također, na
temelju prikupljenih i obrađenih
podataka objavljenih u Izvještaju o rezultatima
provedenih laboratorijskih analiza hrane, pojavi i kretanjima oboljenja čiji je uzrok / put prijenosa hrana i
prijavljenim slučajevima zoonoza na
području BiH u 2022. registrirano je ukupno 827 slučajeva
obolijevanja gdje je hrana potvrđena kao uzrok / put prijenosa i to: Salmonellosis 95 slučajeva, Enterocolitis 446, te Toxiinfectio alimentaris
286 oboljelih.
- Promatrano
u apsolutnim brojevima, a uzimajući u obzir broj
stanovnika, razvijenost prehrambene industrije i veličinu naše zemlje, laboratorija
za kontrolu hrane u BiH ima sasvim dovoljno.
Međutim, treba uzeti u
obzir kapacitete, vrstu i opseg laboratorijskih
analiza koje one provode, kao i
broj akreditiranih laboratorijskih metoda koje su uvele laboratorije.
U skladu sa
pretpristupnim obavezama BiH, a na temelju
Izvještaja o napretku koja priprema Evropska komisija, naša
zemlja treba ubrzati pripreme za nacionalne
referentne laboratorije, putem
daljeg usklađivanja s pravnom stečevinom EU-a, a prije svega povećanjem broja akreditiranih laboratorijskih metoda koje se koriste u
higijenskoj, veterinarskoj i
fitosanitarnoj kontroli, analizi hrane za
ljude i životinje -
pojasnio je direktor Agencije za sigurnost hrane.
Agencija je u proteklom razdoblju, kroz međunarodne
projekte, osigurala nabavku laboratorijske opreme ukupne vrijednosti 2,1 miliona maraka te omogućila specijalizirane obuke laboratorijskog
osoblja.