open-navfaktor-logo
search
Vanredna sjednica
Istraga prati trag pištolja iz kojeg je pucano: Vlada TK formirala radnu grupu u vezi s pokušajem ubistva nastavnika u Lukavcu
Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj vanrednoj sjednici formirala je radnu grupu koja ima zadatak da pripremi set mjera kao odgovor na pokušaj ubistva nastavnika u Osnovnoj školi Lukavac Grad.
23.06.2023. u 12:36
get url
text

- Svi resori su dostavili prijedloge svojih predstavnika u radnoj grupi i tim je danas imenovan, a na čelu je predstavnik Uprave policije. Planirano je da prijedlozi budu sačinjeni za sjednicu Skupštine Tuzlanskog kantona, koja će biti održana krajem mjeseca jula - kaže Hajrudin Mehanović, ministar unutrašnjih polova Tuzlanskog kantona.

Set mjera bit će u skladu s diskusijama na tematskoj sjednici Skupštine TK koja je održana u srijedu i mjerama koje su predlagale određene nadležne institucije.

- U radnoj grupi su predstavnici ministarstava, fakulteta, Klinike za psihijatriju, Odgojnog centra TK, sindikata, aktiva direktora osnovnih i srednjih škola... - dodaje Mehanović.

Podsjećamo, pomoćnik direktora i nastavnik engleskog jezika u Osnovnoj školi Lukavac Grad Nedim Osmanović, 14. juna, ranjen je u vrat hicem iz pištolja u prostorijama ove škole. Počinitelj je bivši učenik ove škole, koji još nema navršenih 14 godina.

Istraga pokušaja ubistva nastavnika još traje. Dječak je smješten u odgovarajuću medicinsku ustanovu na području Sarajeva.

Nezvanično saznajemo i da je u sklopu istrage proveden inspekciji nadzor u Policijskoj upravi Lukavac, a izvještaj o tome je dostavljen Kantonalnom tužilaštvu TK. S obzirom na to da je pokušaj ubistva izvršen pištoljem koji je pripadao dječakovom djedu, inspekcija je utvrdila da je akt obavještenja o smrti čovjeka koji posjeduje vatreno oružje došao u PU Lukavac iz Matičnog ureda. Sada se utvrđuje da li je po tom aktu adekvatno postupano ili ne.

Zbog svega navedenog, jedna od mjera nakon pokušaja ubistva vjerovatno će biti revizija svih izdatih rješenja o nabavljanju i držanju oružja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.