open-navfaktor-logo
search
Kompleksan problem
Dječak koji je upucao nastavnika izmješten iz TK, slučaj otkriva brojne rupe u sistemu
Četrnaestogodišnjak iz Lukavca koji je jučer iz pištolja teško ranio nastavnika Osnovne škole Lukavac Grad, izmješten je iz TK, te smješten u jednu od odgovarajućih medicinskih ustanova.
15.06.2023. u 15:36
get url
text

Dječak će u narednim danima biti opserviran od psihijatara, psihologa i drugih stručnjaka, te će se utvrđivati da li eventualno pati od nekih duševnih oboljenja ili poremećaja.

Prema nezvaničnim informacijama, problem je nastao jučer kada je dječak trebao biti smješten u odgovarajuću instituciju, ali se nije znalo koju, te je proveo više od šest sati u policijskoj stanici u Lukavcu, nakon čega je prebačen na Psihijatrijsku kliniku na UKC-u Tuzla. Međutim, kako Tuzla nema odjeljenje dječije psihijatrije, morao je biti izmješten negdje van TK.

Iz Tužilaštva TK, ni iz MUP-a danas se nisu zvanično oglašavali.

Tužilaštvo TK jučer je saopćilo da, s obzirom na to da dijete ne može biti izloženo krivičnom progonu, za dalje postupanje, u skladu sa zakonskom regulativom, nadležne su službe socijalne zaštite i relevantne medicinske ustanove.

Otac dječaka je jučer predat Tužilaštvu i za njega će najvjerovatnije biti zatražen pritvor. Njemu se na teret stavljaju dva krivična djela.

Motiv napada, kako se jučer moglo čuti, je to što je dječak prebačen iz škole Lukavac Grad u školu Lukavac Mjesto. Prema nezvaničnim informacijama, to je već bila četvrta škola u koju je dječak prebačen jer je i ranije ispoljavao problematično ponašanje, uključujući i vršnjačko nasilje.

Dječak je ranije, nakon provedene procedure, trebao biti smješten u Odgojni centar. To se, međutim, nije desilo, jer otac nije za to dao saglasnost.

Cijeli slučaj na Facebooku je prokomentirao zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Midhat Čaušević.

- Od ranije poznat policiji, od ranije poznat po činjenju krivičnih dijela, višestruki povratnik, bio pod nadzorom odgojnih, socijalnih, disciplinskih institucija. Do identificiranja problema sistem funkcioniše, a poslije imamo suštinski problem sa evidentnim posljedicama.

Dječak koji je pokušao izvršiti ubistvo nastavnika trebao je biti smješten u Disciplinski centar. Kompletna procedura, od institucija koje su bile u proteklom periodu uključene u pomenuti slučaj, bila je završena i nedostajao je još pristanak roditelja. Roditelji nisu dali pristanak.

Konkretno: Pod hitno izmjeniti zakonska rješenja koja podrazumijevaju pristanak roditelja za odlazak djeteta u Disciplinski centar. Ako struka kaže da dijete treba da ide, iako se roditelji ne slažu - dijete ide.

Konkretno: danas je bio problem gdje smjestiti dijete nakon šest sati provedenih u policijskoj stanici. Da bi se utvrdilo psihičko stanje potrebno je odjeljenje na Psihijatrijskoj klinici za maloljetnike, na TK tog odjeljenja nema. Neodložno formirati odjeljenje na Psihijatrijskoj klinici za maloljetnike.

Konkretno: dijete nema 14 godina i zato neće biti krivično odgovorno. Šta raditi sa tim djetetom u narednim godinama? Mora postojati zavod u koji će se smjestiti ovakvi slučajevi i to na nivou države ili barem entiteta.

Konkretno: porodici kao primarnoj društvenoj grupi u bosanskohercegovačkom društvu evidentno treba stručna pomoć. Savjetovališta za porodicu i mlade treba uvesti u sistem i jačati kapacitete istih. Velika je odgovornost prebačena na centre za socijalni rad koji su podkapacitirani i najčešće pretvoreni u biro za rješavanje administrativnih pitanja.

Konkretno: jačati institucionalni okvir škole kao odgojno obrazovne institucije. Stručna saradnja škola i fakulteta, odnosno institucija koje su nadležne za maloljetnike.

Konkretno: roditeljima jasno i precizno stavljati do znanja da su odgovorni za svoju djecu. Roditelji su postali slabašni u obavljanju svoje roditeljske uloge. Linija manjeg otpora je sve prisutna kao odgojna metoda. Nedostatak komunikacije je evidentan, a posljedica je otuđenje koji vodi ka devijantnom ponašanju.

Konkretno: svi smo prepametni kada se nešto desi, odnosno mi se bavimo posljedicama, a uzroci i dalje ostaju.

Nema toga zakona, pravilnika, strategije kojom se može sve predvidjeti, da se ne zavaravamo, ali se mogu mnoge pojave predanim radom prevenirati - naveo je Čaušević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.