open-navfaktor-logo
search
Saopćilo Tužilaštvo
Bivši zastupnik A-SDA u Skupštini USK Rasim Pajić pravosnažno osuđen na šest mjeseci zatvora
Posredovao u izdavanju lažne diplome, koristeći poznanstvo kroz zajedničko političko djelovanje sa Admirom Hadžipašićem, odgovornom osobom Centra za obrazovanje odraslih Vita plus Cazin
Autor: Faktor
29.03.2024. u 15:00
get url
text
Rasim Pajić, bivši zastupnik A-SDA u Skupštini Unsko-sanskog kantona, pravosnažno je osuđen na šest mjeseci zatvora zbog krivičnog djela primanja dara ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem, a u vezi izdavanja lažne diplome, saopćilo je dana Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona.
- Podsjećamo, optuženom se stavlja na teret da je od 18. septembra do 17. oktobra 2019. godine u Cazinu, koristeći svoj uticajni položaj zastupnika u Skupštini USK i lično poznanstvo kroz zajedničko političko djelovanje sa Admirom Hadžipašićem, odgovornom osobom PU Centar za obrazovanje odraslih Vita plus Cazin,  posredovao u izvršenju nezakonite službene radnje izdavanja diplome sa neistinitim sadržajem, te dogovarao izdavanje diplome o završenoj srednjoj stručnoj spremi- mašinska stručna škola (autolakirer) bez provođenja nastavnog procesa za M.Č. - navedeno je u saopćenju.
Dodaje se da M.Č., koji je 2021. godine bio drugooptuženi, ovu diplomu putem Pajića upotrijebio na način da ju je predao u organ uprave Grada Cazina s ciljem dobijanja poticaja za obrtnu djelatnost. 
Kada je u pitanju Hadžipašić, on je jedan od optuženih u predmetu kodnog nativa "Pero", zajedno sa Goranom Lalovićem, zbog izdavanja 148 lažnih fakultetskih diploma.
- Rješenjem Kantonalnog suda u Bihaću od 7. jula 2023. godine potvrđena je optužnica protiv Admira Hadžipašića i Gorana Lalovića organizatora kriminalne grupe, kao i osnivača Visoke međunarodne škole Cazin zbog krivičnog djela "Organizovani kriminal", a u vezi s krivičnim djelima "Zloupotreba položaja ili ovlaštenja", Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem i "Pranje novca".
Protiv dekana Visoke međunarodne škole Cazin Senada Haurdića i Refika Ćatića, kao i Snežane Kočić kao referenta studentske službe potvrđena je optužnica za krivično djelo "Organizovani kriminal", u vezi sa krivičnim djelom "Krivotvorenje službene isprave", te je potvrđenom optužnicom obuhvaćena i Visoka međunarodna škola Cazin zbog krivičnog djela "Krivotvorenje službene isprave" i "Pranje novca" - saopćeno je tada iz Tužilaštva USK. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.