open-navfaktor-logo
search
Pulmolog objašnjava
Prim. dr. Teufik Hadžiosmanović: Kako prepoznati razliku između alergije i prehlade
Simptomi alergijskog rinitisa često su vrlo slični onima koje prate prehladu, no, njihovim praćenjem, prema riječima specijaliste za plućne bolesti i TBC u Domu zdravlja Novo Sarajevo, možemo i sami otkriti da li je riječ o polenskoj groznici ili prehladi
18.06.2019. u 07:30
get url
text

Kišete, kašljate, šmrcate..., ali ne znate jeste li alergični na neku travu ili polen ili ste prehlađeni?

Simptomi alergijskog rinitisa često su vrlo slični onima koje prate prehladu, no, njihovim praćenjem, prema riječima prim. dr. Teufika Hadžiosmanovića, specijaliste za plućne bolesti i TBC u Domu zdravlja Novo Sarajevo, možemo i sami otkriti da li je riječ o polenskoj groznici ili prehladi.

- Prije svega, razlika je u trajanju simptoma. Kod prehlade simptomi su izraženi od tri do 10 dana, dok je kod alergije to znatno duže i kreće se od četiri sedmice, do nekoliko mjeseci, zavisno o kakvoj se alergiji radi, je li to sezonska ili nesezonska alergija. Dalje, iscjedak iz nosa kod prehlade je gust žute ili zelene boje, dok je kod alergične osobe bistar i tečan. Kod prehlade kašalj je čest i produktivan, a nakon dva, tri dana osoba iskaljšava sekret, a kod alergičnih on je rijedak, suh i nadražajan. Prehlađena osoba ne kiše tako često, dok se kod alergične ono javlja stalno i to u naletima po deset puta. Visoka temperatura i bol u mišićima simptomi su koji su karakteristični samo za one koji imaju prehladu i ne mogu se javiti kao simptomi alergije na polen - objašnjava Hadžiosmanović.

U prepoznavanju alergijskog rinitisa, prema riječima Hadžiosmanovića, treba obratiti pažnju i na godišnje doba, porodičnu anamnezu, te promjenu prostora.

- Prehlada se obično javlja tokom hladnijih mjeseci, a simptomi nastaju i nekoliko dana nakon što je osoba bila izložena virusu. Kod alergijskog rinitisa simptomi su evidentni odmah nakon što je osoba bila izložena polenu. Iako je porodična anamneza vrlo važna u dijagnosticiranju atopijskih bolesti (atopijski dermatitis, alergijski rinitis, astma), danas je sve više onih koji imaju neku vrstu alergije, a roditelji nisu patili od njih. I na kraju promjena prostora (unutra ili vani) i mjesta boravka (otputovati u neki drugi grade ili selo) kod prehlade ne donosi nikakvo poboljšanje, dok kod polenskih alergija ona može biti od velike koristi, jer će smanjiti simptome bolesti - kazao je Hadžiosmanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.