open-navfaktor-logo
search
Višak kilograma
Nije svejedno gdje ih imate: Salo oko struka prijeti srcu, debele butine zglobovima
Oni koji imaju ovu figuru imaju uži struk i kukove, a šire grudi i ramena. Smatra se da imaju ekstremno aktivne nadbubrežne žlijezde, koje im ubrzavaju metabolizam i time sprečavaju gomilanje viška kilograma
27.08.2019. u 15:17
get url
text

Jeste li znali da od viška kilograma na pojedinim dijelovima tijela zavisi koje ćemo zdravstvene tegobe imati. Ako niste, evo do kakvih zaključaka su došla naučna istraživanja: 

Stomak i struk

Salo koje se skuplja na stomaku i oko struka je najopasnije za zdravlje, pokazalo je istraživanje. Osobe koje su građene tako da se višak kilograma najviše vidi na ovim dijelovima tijela, češće pate od srčanih bolesti, karcinoma i dijabetesa. Stručnjaci savjetuju da jedete manje ugljikohidrata, da umjesto drugih slatkiša jedete tamnu čokoladu i da svoje obroke zasnivate najviše na proteinima poput piletine, puretine i ribe. Također, savjetuju se kardiotreninzi, kao što su - plivanje, vožnja bicikla, trčanje, ali i treninzi snage.

Butine i kukovi

Za ovaj tip karakteristične su mršavije ruke, manja ramena i višak kilograma na butinama, zadnjici i kukovima. Salo na ovim dijelovima tijela nije toliko opasno i ne oštećuje organe poput jetre ili srca. Ipak, kod ovako građenih ljudi često se javljaju problemi s venama, koljenima i zglobovima. Višak kilograma na ovim dijelovima tijela stvara pritisak za vene, pa se zbog težine vremenom oštećuju koljena i zglobovi. Stručnjaci savjetuju izbjegavanje masti i korištenje namirnica poput hljeba od žitarica, zobenih pahuljica i leće. Preporuka je vježbati 30 minuta dnevno, aerobne aktivnosti i vježbe za kukove i butine.

Grudi i ramena

Oni koji imaju ovu figuru imaju uži struk i kukove, a šire grudi i ramena. Smatra se da imaju ekstremno aktivne nadbubrežne žlijezde, koje im ubrzavaju metabolizam i time sprečavaju gomilanje viška kilograma. Koliko god da djeluju atletski građeni, ako se ugoje, puno su podložniji srčanim bolestima i riziku od razvoja osteoporoze. Savjetuje se da rade vježbe usmjerene na razvoj donjeg dijela tijela, kao i konzumiranje namirnica koje su bogate proteinima, poput pilećeg i purećeg mesa ili ribe.

Ravnomjerno raspoređen višak

Kod žena to znači da imaju veće grudi i kukove, dok je struk uzak. Naučnici tvrde da ove osobe imaju bolju reproduktivnu sposobnost i da su manje sklone depresiji. Ipak, kao i svi, i oni trebaju ograničiti unos obrađenih namirnica, šećera i kofeina, da bi ostali zdravi. Preporučuje se da unose zdrave masti iz avokada, ribe, orašastih plodova, sjemenki i maslinovog ulja.

Atletska građa

Tako građene osobe najčešće imaju uže kukove, manje grudi, koje su otprilike iste širine kao struk. Njima je uglavnom lako da skinu višak kilograma i imaju manji rizik od srčanih bolesti, dijabetesa, raka dojke. Žene ove građe, međutim, ponekad imaju niži nivo estrogena, što može da im ometa menstrualni ciklus i poveća rizik od endometrioze, pa samim tim može da predstavlja i problem za plodnost. Da bi prirodno povećale nivo ovog hormona, savjetuje se da jedu lanene sjemenke, soju i voće, posebno jagode i breskve.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.