open-navfaktor-logo
search
Nauka
Misteriozni otok u Baltičkom moru: "Alcatraz" za viruse
Njemačka vlada u posljednjih desetak godina je u Institut Friedricha Loefflera uložila oko 300 miliona eura
30.12.2019. u 08:33
get url
text
Cjepivo
Cjepivo

Na baltičkom otoku koji su nacisti tokom Drugog svjetkog rata koristili za istraživanje biološkog oružja, njemački naučnici razvijaju cjepiva kojim spašavaju živote, prenosi Hina. Pristup otoku Reimsu strogo je ograničen.  Naučnici koji ondje rade moraju na dezinfekcijska tuširanja na ulazu i izlazu. Zaštitna odijela obavezna su. 

Ondje su i deseci životinja namjerno zaraženih virusima kako bi se nadgledao i istraživao tok bolesti. 

- Mi smo Alcatraz za viruse, strogo čuvani zatvor iz kojeg ne smije biti bijega - kaže Franz Conraths, zamjenik direktora Instituta Friedricha Loefflera.

Smješten južnije od živopisnog otoka Ruegena, Reims je globalni centar za istraživanje patogena poput virusa bjesnoće, afričke svinjske kuge ili ebole.  Laboratoriji u kojima se čuvaju najopasniji virusi i staje sa zaraženim životinjama imaju sigurnosnu razinu 4 - najvišu u Njemačkoj. 

Institut Friedricha Loefflera najstariji je svjetski centar za proučavanje virusa. Osnovao ga je 1910. znanstvenik čije ime danas nosi. Institut danas zauzima gotovo cijelu površinu otoka, dugog hiljadu i širokog 300 metara. 

Njemačka vlada u posljednjih desetak godina u institut je uložila oko 300 miliona eura, uglavnom za unapređenje infrastrukture. Danas ima 89 laboratorija i 163 štale.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.