open-navfaktor-logo
search
Čuvajte se gripe
Evo kako ojačati imunitet kod djece i odraslih
Kako biste izbjegli sezonske bolesti potrebno je pripaziti na prehranu, odnosno unositi namirnice koje će organizmu pružiti potrebne vitamine i minerale, ali i uzimati dodatke prehrani koji će pružiti podršku imunološkom sistemu
02.01.2020. u 16:15
get url
text

Osobe s jakim imunitetom rijetko kada se susretnu s bolestima poput gripe i prehlade.

Prvi korak u prevenciji nastanka ovih tegoba je - jačanje imuniteta.

Kako biste izbjegli sezonske bolesti potrebno je pripaziti na prehranu, odnosno unositi namirnice koje će organizmu pružiti potrebne vitamine i minerale, ali i uzimati dodatke prehrani koji će pružiti podršku imunološkom sistemu.

U nastavku otkrijte kako ojačati imunitet:

Jogurt

Probiotici ili "žive aktivne kulture" koje se nalaze u jogurtu, su zdrave bakterije koje drže crijeva i intestinalni trakt bez bolesti koje uzrokuju bakterije.

Zob i ječam

Ove žitarice sadrže beta glukan, vrstu vlakana s antimikrobnim i antioksidativnim sposobnostima, izvještava norveška studija. Redovna prehrana ovim namirnicama sprečava gripu, herpes, pojačava imunitet, ubrzava zarastanje rana, a može pomoći i da antibiotici djeluju bolje.

Bijeli luk

Ovaj moćni začin sadrži aktivni sastojak alicin, koji se bori protiv infekcija i bakterija. Ljubitelji bijelog luka imaju 30 pšosto manju stopu raka debelog crijeva i 50 posto manju stopu raka želuca.

Riba

Selen, koji se nalazi u kamenicama, jastozima, rakovima i školjkama, pomaže da bijele krvne ćelije proizvode citokin, protein koji uklanja virus gripe iz tijela. Losos, skuša i haringa bogati su omega 3 masnim kiselinama koje smanjuju upale, povećavaju protok zraka i štite pluća od prehlade i respiratornih infekcija.

Pileća supa

Pileća supa blokira migraciju upalnih bijelih ćelija, što je važno jer su simptomi prehlade odgovor na ćelije koje se akumuliraju u bronhijalnoj cijevi. Dodani začini, kao što su bijeli i crveni luk, mogu povećati zaštitnu snagu supe.

Čaj

Osobe koje su pile pet šoljica crnog čaja dnevno dvije sedmice imale su 10 puta više interferona u krvi koji se bori protiv virusa. Aminokiselina koja je odgovorna za ovaj imunološki poticaj nalazi se u crnom i zelenom čaju.

Govedina

Nedostatak cinka je jedan od najčešćih prehrambenih nedostataka kod odraslih, pogotovo za vegetarijance i one koji jedu manje govedine, koja je primarni izvor tog minerala. Čak i blagi nedostatak cinka može povećati rizik od infekcije. Cink u prehrani je važan za razvoj bijelih krvnih ćelija, koje prepoznaju i uništavaju bakterije i viruse.

Slatki krompir

Možda ne mislite o koži kao dijelu vašeg imunološkog sistema. No, taj presudni organ služi kao prva linija odbrane protiv bakterija, virusa i drugih nepoželjnih napadača. Da bi ostali jaki i zdravi, vašoj je koži potreban vitamina A. Vitamin A igra važnu ulogu u proizvodnji vezivnog tkiva. Jedan od najboljih načina da dobijete vitamin, je od hrane koja sadrži beta-karotena (kao što je slatki krompir), koji tijelo pretvara u vitamin A.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.