open-navfaktor-logo
search
Obratite pažnju
Upozorava psiholog: Ovo su dva znaka koja pokazuju da s djetetom nešto nije u redu
Dječiji psiholog Sam Wass za britanski Mirror podijelio je dva znaka upozorenja koji na suptilan način roditeljima mogu otkriti da s njihovim djetetom nešto nije u redu.
02.07.2023. u 20:25
get url
text

Kako je objasnio, svako dijete je drugačije i nosi se s emocijama na svoj način zbog čega ponekad može biti teško uočiti probleme.

- Iako je svako dijete specifično, mi psiholozi skloni smo kategorizirati da s djetetom nešto nije u redu na dva različita načina. Prvo je nešto što u struci nazivamo eksternalizirajućim ponašanjem i do njega dolazi kada se dijete osjeća loše i onda to iskaže određenom agresijom. Tako će dijete najčešće udariti brata ili sestru, razbijati stvari i slično - objašnjava Wass.

On dodaje kako postoji i drugi, potpuno drugačiji, znak da nešto s našim djetetom nije u redu. Radi se o takozvanom internalizirajućem ponašanju za koje je specifično prikrivanje i držanje osjećaja u sebi.

- Internalizacija je potpuno suprotan obrazac. Takvo dijete neće pokazivati da ima probleme već će te iste probleme gomilati u sebi - upozorava psiholog koji tvrdi kako će ovakvo ponašanje roditelji najlakše prepoznati ako njihovo dijete odjednom počne izbjegavati razgovor s njima, povlačiti se u sebe ili slabije jesti.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.