open-navfaktor-logo
search
Kako smršati
Spremni ste za dijetu: Ovo su najbolji savjeti koje ćete dobiti
Važno je da u glavi imate jasne motive zbog kojih želite smršati, ali vodite računa o tome da to budu pozitivni motivi poput – "da, ja želim smršati, jer ću na taj način biti zdravija, vitkija i sretnija"
09.12.2019. u 08:00
get url
text

Nijedna dijeta nije laka. Svi koji tvrde suprotno, nisu u pravu. Dijeta zahtijeva posvećenost, usredotočenost, motivaciju i puno truda. No, to ipak ne znači da trebate odustati i prije nego što ste počeli.

Važno je da u glavi imate jasne motive zbog kojih želite smršati. Vodite računa o tome da to budu pozitivni motivi poput – "da, ja želim smršati, jer ću na taj način biti zdravija, vitkija i sretnija". Bitno je da to imate uvijek na umu, a posebno kada dođu trenuci iskušenja.

Dijetetičari nude nekoliko savjeta koji će vam pomoći da izgubite neželjene kilograme:

Pijte puno vode

Kako se tijelo sastoji od 70 posto vode, očekivano je da je za sve važne procese voda vrlo važna. Pravilna prehrana i tjelesna aktivnost ne mogu proći bez kvalitetne hidracije, tako da se opskrbite flašicom vode i ne dovodite se do stanja dehidracije.

Pazite šta grickate prije spavanja

Nakon večere uobičajeno je da svi posežemo za grickalicama dok gledamo omiljenu seriju. Ako već ne možete odoljeti poslasticama, pazite šta grickate. Birajte niskokalorične namirnice i po mogućnosti ih pojedite nekoliko sati prije odlaska na spavanje.

Uživajte u omiljenoj hrani, ali...

Umjerenost je ključ svakog uspjeha, pa tako i dijete. Ne morate zaboraviti na svoju omiljenu hranu, ali pri kupovini pripazite da ne uzmete najveću vrećicu keksića koje volite, nego najmanju.
U svaki obrok dodajte proteine

Protein je zasitniji od masnoća, pa ćete tako ostati siti puno duže ako ih uključite u prehranu. Uz to, proteini će se pobrinuti za održavanje mišićne mase.

U restoranu naručite dječije porcije

Ovo je popularan način za smanjivanje unosa kalorija u organizam, a vjerovatno ćete se osjećati sito nakon što je pojedete.

Zaboravite procesuiranu hranu

Procesuirana hrana sadrži previše kalorija, a takvi su proizvodi lišeni nutrijenata koji su potrebni za osjećaj sitosti. Također su „zarazni“ i samo otvaraju apetit.

Uvijek pri ruci imajte orašaste plodove

Želite li smršati jedite orašaste plodove kao grickalicu, odnosno međuobrok. Orašasti plodovi bogati su proteinima, vlaknima i nezasićenim mastima, koji će vas duže držati sitim i zadovoljnim. Važno je da ih jedete u odgovarajućim količinama kako biste bolje smršali.

Spavajte dovoljno

Neka istraživanja pokazala su da oni koji su odmorni i koji imaju kvalitetan san, manje žude za hranom bogatom jednostavnim šećerima, a samim time i umanjuju mogućnost nakupljanja neželjenih kilograma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.