Jetra je najveća žlijezda u ljudskom organizmu i ujedno predstavlja jedini unutrašnji organ koji se može regenerirati. Ima brojne važne funkcije, a najvažnija je sekrecija žuči.
Žuč se pohranjuje u žučnom mjehuru i izlučuje prilikom probave. Ova tekućina neophodna je za razgradnju masti, a pomaže i u apsorpciji tvari topljivih u mastima, uključujući i vitamine topljive u mastima – A,D, E i K.
Poznata je uloga žuči u asimilaciji kalcija, te u pretvorbi beta karotena u vitamin A.
Glavni neprijatelji jetre su masna i pržena hrana, nezdrava pića, alkohol i lijekovi. Hrana kao što su prženi krompirići, krofne, čips sadrže lipidne perokside koji su toksični za jetru.
U prehrani stoga treba dati prednost hladno-prešanim uljima kao što su maslinovo, susamovo ili ulje tikve.
Ovo su namirnice koje biste trebali uključiti u prehranu:
Artičoka - pojačano razgrađuje holesterol, izbacuje višak holesterola, djeluje kao blagi laksativ.
Mrkva - pojačava detoksikaciju jetre.
Jabuke - imaju visok udio pektina koji potiče pravilan rad jetre i čišćenje organizma.
Korijen maslačka - liječi upale i kamence žučne kese, pospješuje izlučivanje tekućine i pospješuje rad jetre.
Nana - smanjuje mučninu izazvanu problemima s jetrom.
Kamilica - pospješuje probavu i smanjuje bolove.
Zeleno lisnato povrće - odličan izvor hlorofila koji ima učinkovito djelovanje na zdravlje cjelokupnog organizma, neutralizira štetan utjecaj teških metala, hemijskih spojeva i pesticida.
Peršun - ubrzava rad bubrega i mjehura, povoljno djeluje na bolesti jetre.
Maslinovo ulje - aktivira kontrakciju žučnog mjehura te na taj način pojačava peristaltiku tankog i debelog crijeva.
Citrusi - posebno limun i limeta, sadrže puno vitamina C koji potiče rad jetre i pretvara toksine u supstance koje se lakše rastvore u vodi.
Avokado - odličan je izvor nezasićenih masnih kiselina i glutationa koji potiče detoksikaciju jetre.
Paradajz - pomaže u neutraliziranju otrova i njihovoj eliminaciji iz tijela.
Šparoga - odličan prirodni diuretik, pomaže u stvaranju urina kroz koji se tijelo prirodno čisti od toksina.
Kupus - olakšava proizvodnju važnih supstanci koje potiču stvaranje enzima za detoksikaciju.
Bijeli luk - aktivira enzime jetre koji učestvuju u eliminaciji toksina iz tijela, odličan je izvor alicina i selena, dvaju spoja koja jačaju imunološki sistem i čiste jetru.
Prasa - jedan od najboljih regeneratora ćelija jetre.
Ruzmarin - stimulira izlučivanje iz želuca i jetre.
Celer - regulira funkciju jetre.
Cikorija - bogata je svim spojevima neophodnima za funkcioniranje jetre.
Med - stimulira funkcije jetre, smanjuje iritaciju kože, posebno dobro na jetru djeluje med od ruzmarina.
Kurkuma - osim što poboljšava zdravlje i ljepotu kože i kose, eliminira toksine iz tijela.
Grejpfrut - odličan je izvor antioksidanata i vitamina C, samo jedna čaša soka od grejpfruta dnevno potaknut će proizvodnju enzima koji oslobađaju organizam od toksina, uključujući i one kancerogene.
Zeleni čaj - sadrži specifičnu vrstu antioksidanasa, katehine, koji su poznati po tome da čuvaju zdravlje jetre.
Orasi - sadrže velike količine omega 3 masnih kiselina, glutationa i amino kiselina, što doprinosi čišćenju jetre i izbacivanju viška amonijaka iz organizma.