open-navfaktor-logo
search
Loša navika
Ako se od sunca zaklanjate roletnama štetite zdravlju, a evo i zbog čega
Tvrde to naučnici sa Univerziteta Oregon u SAD-u, i u nastavku objašnjavaju kako sunčeve zrake ubijaju bakterije koje žive u kućnoj prašini i tako smanjuju rizik od alergijskih reakcija
23.08.2019. u 14:47
get url
text

Ako i vi imate naviku da se kod kuće, od sunca, "spašavate" spuštanjem roletni na prozorima, znajte da to baš i nije zdrava navika.

Tvrde to naučnici sa Univerziteta Oregon u SAD-u, i u nastavku objašnjavaju kako sunčeve zrake ubijaju bakterije koje žive u kućnoj prašini i tako smanjuju rizik od alergijskih reakcija.

U svrhu istraživanja utjecaja sunčeve svjetlosti na mikrobe u prašini, naučnici su kreirali tri različite situacije: mračnu sobu, sobu s dnevnom svjetlošću i sobu izloženu UV svjetlosti.

Nakon 90 dana došli su do sljedećih rezultata:

- U mračnoj sobi bilo je prisutno 12 posto bakterija više nego što je uobičajeno.

- S druge strane, u sobi izloženoj dnevnom svjetlu svega 6,8 posto bakterija uspjelo je preživjeti u takvoj okolini, a uz UV svjetlost 6,1 posto bakterija.

Važno je napomenuti da su sojevi bakterija pronađeni u mračnoj sobi isti oni koji kod ljudi izazivaju poteškoće s respiratornim sistemom.

Sunčeva svjetlost nije samo izvor prijeko potrebnog vitamina D, ona može pomoći u prevenciji bolesti disajnih puteva koje predstavljaju najučestalije infekcije savremenog doba.

Ovo istraživanje samo potvrđuje stoljetnu narodnu mudrost koja govori da je sunčeva svjetlost najbolji borac protiv štetnih mikroorganizama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.