open-navfaktor-logo
search
Peru
Interesovanje raste iz dana u dan: Drevni grad Inka Machu Picchu, jedno od sedam svjetskih čuda
AUTOR: Anadolija
30.03.2024. u 12:34
get url
text
Drevni grad Inka
Drevni grad Inka
Peru, država u Južnoj Americi, sa antičkim gradom Machu Picchuom koji je ujedno i jedno od sedam svjetskih čuda, amazonskim šumama i Titicacom, najvišim slatkovodnim jezerom, predstavlja pravu turističku atrakciju, piše Anadolija.
Interesovanje za Peru s razlogom raste iz dana u dan.
Machu Picchu (Stari vrhovi) je sveti grad Inka (Izgubljeni grad Inka) smješten na najvišem dijelu istočnih Anda u Peruu, ili točnije, na istočnim padinama planinskog lanca iznad doline rijeke Urubamba i neposredno iznad naselja Aguas Calientes, na visini od 2.430 metara nadmorske visine.
Drevni grad je izgradio Pachacutec Yupanqui, vladar Inka, između 1450. i 1470. godine.
Machu Picchu, poput drugih arheoloških lokaliteta doline Urubamba, svjedoči o nekadašnjem veličanstvenom carstvu Inka.
Nakon osvajanja teritorija, moćna vojska Inka sagradila je kanale za navodnjavanje i sisteme popločanih cesta, a građevinari su izgradili tvrđave, hramove i monumentalne kamene zgrade.
Drevni grad, koji je napušten tokom španske invazije, danas se smatra važnom destinacijom koja privlači turiste i od 2007. godine se smatra jednim od sedam svjetskih čuda. Lokalni i strani turisti nastavljaju da posjećuju regiju kako bi istražili drevnu arhitekturu Inka i razumjeli tajanstvenu prošlost grada.
Machu Picchu
FOTO: Anadolija
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.