open-navfaktor-logo
search
Prljave čestice
Zagađen zrak izaziva prijevremeno starenje kože: Dermatolozi otkrivaju kako je zaštititi
Francuski istraživači uočili su da s većim nivoima zagađenja zraka u urbanim područjima raste i broj pojedinaca koji posjećuju ljekare zbog problema disajnog sistema, osipa na koži i glavobolja
10.01.2020. u 10:25
get url
text

Već znamo šta zagađenje zraka čini okolini, ali studije su dokazale kako prljave čestice u zraku negativno utječu i na našu kožu.

Prema novim naučnim istraživanjima, zagađenje zraka pridonosi preranom starenju kože ubrzavajući pojavu bora i staračkih pjega.

Mikroskopske čestice dima, čađi i ostalih zagađivača odlaze u atmosferu, a veliki dio njih povezan je sa saobraćajnim zagađenjem.

Ove sitne čestice, često čak 20 puta manje od veličine pora, prolaze u dublje slojeve epiderme, uzrokujući ne samo upalu i dehidraciju kože, već i reakciju na ćelijskom nivou, koja dovodi do gubitka elastičnosti i čvrstoće.

Francuski istraživači uočili su da s većim nivoima zagađenja zraka u urbanim područjima raste i broj pojedinaca koji posjećuju ljekare zbog problema disajnog sistema, osipa na koži i glavobolja. Također, su ukazali na potencijalnu korelaciju između onečišćenja zraka i alergija te osipa kože povezanog s atopijskim dermatitisom i ekcemom.

No, zagađenje nije samo prisutno vani, nego i unutar doma.

Prema podacima Američke agencije za zaštitu okoline, zrak unutar kuće može biti u prosjeku dva do pet puta zagađeniji nego onaj vani, zahvaljujući sredstvima za čišćenje i isparavanjima iz zidova ili namještaja.

Unutrašnji zagađivači, poput kreozota iz peći i kamina, te čestica iz prešanih drvnih proizvoda i izolacije pjenom, mogu uzrokovati suhu kožu, iritacije i osip.

Prema riječima dermatologa, promjene u prehrani i rutini njege kože, kao što je pravilno čišćenje lica i korištenje antioksidansa, mogu imati pozitivan utjecaj na kožu.

U sprečavanju oštećenja, povezanih s djelovanjem slobodnih radikala, antioksidansi predstavljaju prvu liniju odbrane.

U antioksidanse se ubrajaju vitamin E, beta-karoten, selen, lutein, likopen, antocijan i flavonoidi, a njih ćete pronaći u namirnicama kao što su acai bobice, šipak, aronija, bobičasto voće, mali crveni grah, smeđi grah, šareni grah, brusnica, kupina, šljiva ili maline.

Što se tiče beauty rutine, čišćenje lice predstavlja prvi korak, a cilj je s površine kože ukloniti nečistoće bez previše trljanja, isušivanja ili iritacije kože, što može dodatno pogoršati stanje.

Kreme i serumi bogati antioksidansima, sa sastojcima poput ekstrakta zelenog čaja, voćnih ekstrakata i vitaminima A, B3, C i E pomoći će zaštititi kožu i potaknuti proces oporavka.

Naravno, nanošenje kreme za sunčanje obavezno je i tokom oblačnih dana – zagađenje ne samo da direktno šteti koži nego i pridonosi eroziji ozonskog omotača, što znači da smo izloženi suncu više nego ikada prije, čak i u hladnim, oblačnim danima.

Također, ne podcjenjujte pokrivanje tijela zaštitnom odjećom, nošenje šešira ili jednostavno izbjegavanje pretjeranog izlaganja suncu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.