open-navfaktor-logo
search
Njega zimi
Kosa ne voli sintetičke kape
Tokom hladnih mjeseci kosu njegujte maslinovim uljem i to tako što najprije operete kosu toplom vodom, pa prstima nanesete maslinovo ulje i ostavite 20 minuta
11.12.2019. u 08:45
get url
text
Kosa, kapa
Kosa, kapa

Niske temperature, vjetar i suh vazduh u zagrijanim prostorijama štete kosi. Evo nekoliko savjeta kako da vaša kosa bude zdrava i tokom zime.

Za kosu je kritičan posebno mjesec decembar kada nastupa prvi jači talas hladnoće i kada kosa trpi šok usljed prilagođavanja novim temperaturama. Zato bi trebalo da malo više pažnje posvetite kosi. To ne znači da je treba prati svakoga dana, jer često šamponiranje odstranjuje prirodna ulja sa kože glave i uzrokuje da vlasište i sama dlaka postanu suhi.

Kosu perite kada primijetite da je prljava, a koristite blagi šampon sa što više prirodnih sastojaka. Regenerator koristite baš ako morate. Nakon pranja mlakom vodom isperite kosu hladnom vodom da biste zadržali vlagu, a time ćete postići i da se kosa sija.

Tokom hladnih mjeseci kosu njegujte maslinovim uljem i to tako što najprije operete kosu toplom vodom, pa prstima nanesete maslinovo ulje i ostavite 20 minuta. Isperite hladnom vodom sa veoma malo šampona.

Makar na svakih mjesec i po, do tri mjeseca, uradite šišanje krajeva kako bi se dlaka revitalizirala. Također, uvijek je poželjno osvježiti boju. Ono što bi svakako trebalo izbjegavati jeste nošenje sintetičkih kapa, koje dokazano ne prijaju kosi. Umjesto njih, probajte kape sa satenskim i svilenim postavama.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.