open-navfaktor-logo
search
Trendovi u odijevanju
Klasik koji nikad ne izlazi iz mode: I ove jeseni nosit ćemo mantile
Historija mantila seže na početak 20. stoljeća, kada su ga nosili britanski vojnici u Prvom svjetskom ratu kako bi se zaštitili od kiše i vjetra, a 1914. počeli su se masovno proizvoditi
14.09.2019. u 19:43
get url
text

Mantil je modni klasik koji nikada ne izlazi iz mode, pa ga i za ovu jesen modni stručnjaci preporučuju damama, ali muškarcima, koje žele biti u trendu.

Historija mantila seže na početak 20. stoljeća, kada su ga nosili britanski vojnici u Prvom svjetskom ratu kako bi se zaštitili od kiše i vjetra, a 1914. počeli su se masovno proizvoditi.

Jedan od najpoznatijih mantila svakako je onaj britanske modne kuće Burberry, a on je ujedno njihov zaštitni znak.

{$galerijaFotografija}

Osnivač Burberryja, Thomas Burberry, krajem 19. stoljeća dizajnirao je prvi mantil i to od gabardena - vodonepropusnog materijala.

Dodao im je kaiše na ramenima i oko struka kako bi vojnici za njih mogli zakačiti opremu te veliku kragnu sa stražnje strane s kojeg bi se cjedila kiša.

Iako je krajem 20. stoljeća Burberry upao u modnu krizu, izvukla ga je direktorica kompanije Angela Ahrendts koja mu je vratila prvobitni sjaj i ponovo se fokusirala na proizvodnju mantila.

Iako su klasični komadi u sivoj, boji bijele kafe i nešto tamnije smeđoj uvijek dobrodošli, mantil je tokom godina dobio makeover, pa možemo pronaći modele s raznim uzorcima, poput kariranog i pepita, potom one izrađene od pvc-a, prave ili umjetne brušene kože, modele jarkih boja, pa čak i one prozirne, poput kabanica.

mantil13.jpg
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.