open-navfaktor-logo
search
Kutak za modu
Dizajnerica Emina Husedžinović otkriva kakve ćemo kapute nositi ove jeseni i zime
Akcenat je na kaputima koji nisu postavljeni, koji imaju dva lica, bez revera ili sa klasičnim "silaznim" reverom
11.10.2019. u 07:55
get url
text

Kaputi su u posljednjih nekoliko sezona doživjeli pravu modnu renesansu. Široka ponuda osvježena je novim  krojevima, koji se uklapaju u razne modne kombinacije.

Često ćemo ih vidjeti i u kombinaciji sa trapericama i tenisicama, što daje dojam poslovnog, a opet ne pretjerano službenog izgleda.

Sezona jesen/zima 2019/20. donosi brojne novine, kada je riječ o ovom nezaobilaznom odjevnom predmetu tokom hladnih mjeseci.

Emina Hisedžinović-Ibrahimović

Prema riječima Emine Husedžinović-Ibrahimović, modne dizajnerice, i ove jeseni i zime akcenat je na kaputima koji nisu postavljeni, koji imaju dva lica, bez revera ili sa klasičnim "silaznim" reverom.

- Ovakvi kaputi aktuelni su već nekoliko sezona, ali ove godine, rekla bih, ponajviše. Rubovi su tako vješto skriveni da ih uopće ne možete primijetiti, a to je rezultat dugotrajnog i prefinjenog rada. Suština je u nefiksiranju kaputa, u formi koja nije stroga. Skrojeni su od finih materijala, kao što su merino vuna i kašmir, a podjednako su zastupljeni i šareni i jednobojni. Sve ovo najbolje se vidi kod Max Mara kaputa – kaže Husedžinović-Ibrahimović.

Ove sezone prisutni su i kaputi od pliša i brokata, ali oni, kako kaže naša sagovornica, imaju pomalo teatralnu notu.

{$galerijaFotografija}

- Često su sječeni u struku, a sadrže i epolete. Čak se ubacuju i komadi plisea. Kaputi ove godine dolaze i u kombinaciji sa krznom, ali i perjem. Posebno bih istakla one koji su skrojeni od različitih vrsta materijala, pa je prednji dio urađen od velura, a zadnji od brokata – objašnjava Emina i dodaje da će i ove zime u modi biti leopard uzorci na kaputu.

Što se tiče dužine, najpopularnija je, kaže kreatorica, midi koja dopire do pola lista noge, a koja je pogodna za sve vrste haljina.

- Midi dužina nije baš preporučljiva uz hlače kojima odgovaraju kraći kaputi - iznad koljena. Od boja ove godine dominiraju tamno zelena i bordo, royal plava, crna, boja senfa i ljubičasta, ali i nijansa koja stoji na ambalaži poznate čokolade - dodaje Husedžinović-Ibrahimović.

kaput20.jpg
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.